Hoe financier je een bedrijfsovername via een banklening?

17 februari 2023
Artikel

Voor de financiering van een bedrijfsovername kun je terecht bij de grootbanken in Nederland. Banken zijn nog steeds verreweg de grootste financier van het mkb in Nederland, maar er zijn tegenwoordig ook een aantal non-bancaire kredietverstrekkers die openstaan voor dit type financieringen.

In dit artikel ga ik wat dieper in op de meest voorkomende eisen voor overnamefinancieringen vanaf € 1 miljoen, welke meestal goed bij ABN Amro, ING of Rabo kunnen worden geregeld.

Wat kun je van de bank verwachten bij een overnamefinanciering? 

De bank wil niet ‘alles’ doen. Om te beginnen zal de koper ‘naar vermogen’ moeten inbrengen en stelt de bank behoorlijk stevige eisen aan de hoogte van die eigen inbreng. Zeker bij een Management Buy In zijn banken meer terughoudend om te financieren. Wanneer je als directeur in loondienst het bedrijf koopt waar je werkt (Management Buy Out) zijn de mogelijkheden meestal een stuk ruimer.

Daarnaast is het vaak zo dat de verkoper van een bedrijf een deel van de koopsom terug leent aan de koper of een gedeelte van de koopsom pas in de toekomst ontvangt.

De rest kan de bank dan financieren. De verhoudingen binnen deze driehoek van koper, verkoper en bank moeten in balans zijn. De bank wil immers niet al het risico lopen.

De belangrijkste spelregels bij overnamefinancieringen

1. Aflossen binnen 5 jaar

De overnamefinanciering van een bank moet je in maximaal 5 jaar kunnen aflossen.

2. Maximale hoogte financiering

Een vuistregel is dat de bank maximaal 2,5 x EBITDA (resultaat voor afschrijving, rente en belasting) wil financieren. Soms wat meer, bijvoorbeeld wanneer er vastgoed op de balans aanwezig is.

3. Beschikbare cashflow

Nog meer dan bij normale mkb-financieringen wordt bij de kredietaanvraag voor een overname naar de beschikbare cashflow gekeken. Hier worden uitgebreide analyses op gemaakt door specialisten van de bank en de bank zal bepaalde financieringsratio’s met je willen afspreken. Deze bepalingen zien er op toe dat de cashflow in de toekomst ruim voldoende moet blijven.

4. Asset based financieringen

Verder zal een bank je in veel gevallen verplichten om je activa zoals bedrijfsmiddelen en werkkapitaal ‘asset-based’ te gaan financieren. Dat wil zeggen dat auto’s en machines moeten worden geleased en dat je debiteuren gefinancierd moeten worden door middel van factoring. Dit doet de bank omdat zij dan uiteindelijk minder eigen kapitaal hoeft aan te houden voor uw financiering. Verhoudingsgewijs krijg je op deze manier meer krediet.

5. Staatsgegarandeerde lening

Vaak wordt ook gebruik gemaakt van een zogenaamde staatsgegarandeerde lening, waarbij de Nederlandse Staat een garantie afgeeft aan de bank. De bank heeft dan minder dekkingstekort. Je bankier kan de aanvraag van een staatsgegarandeerde lening voor je regelen.

6. Persoonlijke borgtocht

Tot slot moet je er rekening mee houden dat overnamefinancieringen voor een bank veel risicovoller zijn dan de financiering van bijvoorbeeld een bedrijfspand. Dat maakt dat de bank meestal je privé commitment vraagt in de vorm van een persoonlijke borgtocht. Dus naast de eigen inbreng die je vooraf moet doen, sta je dan ook nog voor een bepaald bedrag borg.

Een bedrijfsovername is maatwerk

Duidelijk moge zijn dat het financieren van een bedrijfsovername maatwerk is. Er is veel mogelijk. Begin er op tijd mee en laat je goed begeleiden door een deskundige. Vanuit CROP corporate finance kunnen wij jou begeleiden en adviseren over overnamefinanciering. Wij hebben een sterk netwerk in de financiële sector.

Hier vind je meer informatie over onze dienstverlening op het gebied van fusies & overnames. Heb je vragen, neem dan contact op met Herber Blokland.

Neem contact op

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.