Duurzaamheid & CSRD

Een veerkrachtige toekomst voor jouw onderneming

Duurzaamheid, ESG en CSRD zijn niet langer opties, maar noodzakelijke voorwaarden voor een veerkrachtige toekomst van bedrijven. Wij zijn jouw partner bij het bereiken van duurzaamheidsdoelstellingen en ambities van jouw onderneming. Ons doel is om hoogwaardige adviesdiensten en producten te bieden die niet alleen aan jouw zakelijke behoeften voldoen, maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld.

Met onze expertise, op maat gemaakte oplossingen en toewijding begeleiden wij jou naar een verantwoordelijke, veerkrachtige en winstgevende toekomst. Jouw succes is ons succes, en we zijn vastbesloten om samen met jou een positieve verandering te realiseren voor jouw onderneming en de samenleving als geheel.

Waarom Duurzaamheid & CSRD?

CROP Duurzaamheid & CSRD helpt zowel bedrijven die moeten voldoen aan de voorschriften van de CSRD als organisaties die zelf impact willen maken op het verbeteren van de leefomgeving van mens en maatschappij. Of het nu gaat om het besparen van energie, statiegeld op blikjes, gelijke lonen voor mannen en vrouwen of het voldoen aan nieuwe wetgeving.

Onze specialisten ondersteunen jouw organisatie in alle stappen van het verduurzamingsproces, van voorbereiding tot volledige implementatie van de CSRD-richtlijnen (zie ESG consulting) en de externe controle (zie CSRD assurance).

CSRD-richtlijnen

Vanaf boekjaar 2025 geldt de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en moeten ondernemingen – die aan specifieke criteria voldoen – in een apart jaarverslag rapporteren over hun impact op het milieu en sociale omstandigheden.

De CSRD heeft twaalf standaarden geformuleerd – de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) – met honderden “Disclosure Requirements” waaraan ondernemingen moet voldoen. Deze standaarden zijn ingedeeld naar Environment, Social & Corporate Governance (ESG). Van CO2-uitstoot tot energieverbruik en van eerlijke beloning tot een inclusief personeelsbeleid.

Deze richtlijn voor duurzaamheidsverslaglegging vervangt de bestaande richtlijn voor niet-financiële verslaglegging (NFRD), en verplicht organisaties een brede risicoanalyse te doen en te rapporteren over hun impact op mens en milieu.

Veelgestelde vragen over duurzaamheid & CSRD

Wil je meer weten over duurzaamheid, ESG of CSRD? Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom deze begrippen. Klik op één van onderstaande vragen om de toelichting te lezen.

Wat betekent ESG?
ESG staat voor Environmental, Social & Governance.
Wat is CSRD?
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een nieuwe EU-richtlijn met als doel de transparantie van duurzaamheidsinformatie van bedrijven – die aan bepaalde criteria voldoen - te vergroten en hun rapportageverplichtingen uit te breiden. Ondernemingen worden verplicht in hun bestuursverslag te rapporteren over hun impact op milieu, mens en samenleving en deze informatie te laten verifiëren door een externe assurance provider. De CSRD moet zorgen voor meer consistentie, vergelijkbaarheid en betrouwbaarheid van de niet-financiële informatie die door beursgenoteerde bedrijven en grote ondernemingen wordt gerapporteerd, en zo bijdragen aan duurzame groei en investeringen binnen de EU. Deze rapportageplicht gaat gelden voor verslagjaar 2025.
Bij welke criteria moet je voldoen aan de CSRD?
EU ondernemingen die twee achtereenvolgende jaren voldoen aan 2 van de 3 volgende criteria, komen in aanmerking voor de CSRD: > € 50 miljoen omzet; > € 25 miljoen activa; > 250 werknemers.
Wat is het verschil tussen ESG en CSRD?
ESG biedt met name een framework voor bedrijven om hun duurzaamheidsinspanningen te beoordelen en te verbeteren, terwijl CSRD specifieke eisen stelt aan hoe deze inspanningen gerapporteerd moeten worden.

Neem contact met ons op

Wil jij meer weten over Duurzaamheid & CSRD bij CROP? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Je bereikt ons via het contactformulier op deze pagina of neem direct contact op met één van onderstaande specialisten.

Jouw partners op het gebied van Duurzaamheid & CSRD

Bernardo Korenberg
Director ESG Consulting
Ferdy van Beest
Directeur Duurzaamheid & Verslaggeving

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.

Onze mensen maken CROP