Extern vertrouwenspersoon

Duidelijk beleid omtrent ongewenst omgangsvormen

extern vertrouwenspersoon ongewenste intimiteiten pesten op werkvloer

Een ongezonde werksituatie kan werkstress of psychische klachten veroorzaken en daarmee leiden tot een hoger ziekteverzuim. Dit kan worden veroorzaakt door zaken zoals werkdruk, maar ook door ongewenste omgangsvormen. Denk daarbij aan pesten, agressie en geweld, intimidatie, discriminatie of seksuele ongewenste intimiteiten. Het is daarom belangrijk om goed en duidelijk beleid te voeren omtrent ongewenste omgangsvormen.

Een belangrijk onderdeel daarvan is het aanwijzen van een vertrouwenspersoon. Vaak weten werknemers niet bij wie ze terecht kunnen. In de basis begint het met het creëren van een veilige bedrijfscultuur vanuit het management en het proactief beleid voeren op het gebied van ongewenste omgangsvormen. Daarnaast is het belangrijk om voorlichting en training te geven binnen je organisatie waarin je aangeeft wat er wordt verstaan onder ongewenste intimiteiten.

Wat doet een (extern) vertrouwenspersoon?

Ongewenste omgangsvormen zijn vooraf niet altijd te voorkomen. Een vertrouwenspersoon kan de situatie verzachten en de werknemer ondersteunen. Een vertrouwenspersoon speelt een belangrijke rol in het voorkomen en beperken van de impact van ongewenste omgangsvormen binnen een organisatie.

Wij adviseren werkgevers om zowel een intern als een extern vertrouwenspersoon aan te stellen. Op die manier geef je werknemers alle ruimte om een vertrouwenspersoon te benaderen waar ze zich het fijnst bij voelen.

De voordelen van een extern vertrouwenspersoon

De voordelen van een extern vertrouwenspersoon:

  • Een extern vertrouwenspersoon is onafhankelijk, staat buiten de organisatie en is daarom objectief.
  • Een extern vertrouwenspersoon heeft geen interne belangen, waardoor werknemers eerder de ruimte kunnen voelen om naar de vertrouwenspersoon toe te stappen.
  • Een externe vertrouwenspersoon heeft ervaring met werknemers in een situatie met ongewenste omgangsvormen.
  • Voor een externe vertrouwenspersoon betaal je als werkgever geen jaarlijkse kosten voor certificering/ bijscholing.

Heb je binnen je organisatie een Ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT), dan is hun instemming nodig voor de aanstelling van de vertrouwenspersoon. Als het niet lukt om een interne vertrouwenspersoon (een werknemer) aan te stellen, dan is ons advies om in ieder geval een externe vertrouwenspersoon aan te stellen.

Abonnement voor Externe Vertrouwenspersonen

CROP biedt de mogelijkheid om een abonnement voor Externe Vertrouwenspersonen af te nemen.

Het abonnement voor nieuwe klanten kost per 2024 € 32,50 per maand (excl. BTW). Na het afsluiten van het abonnement ontvang je een informatiepakket en een video ter informatie voor je werknemers en het management. Ook ontvang je de contactgegevens van de CROP externe vertrouwenspersonen om vast te leggen in de personeelsregeling. In geval van inzet van de CROP externe vertrouwenspersoon wordt de benodigde tijd in rekening gebracht tegen het geldende uurtarief.

Workshops

Het werkveld van een vertrouwenspersoon is complex; de vakliteratuur en wet- en regelgeving kunnen ingewikkeld zijn en de vertrouwenspersoon dient ook te beschikken over de nodige communicatie- en conflictbeheersingsvaardigheden. Hierdoor hebben veel vertrouwenspersonen in de praktijk behoefte aan scholing en ondersteuning.

Tijdens onze workshops “Vertrouwenspersonen in de praktijk” geven we je een introductie in de wereld van de vertrouwenspersoon, delen we benodigde kennis en geven we je de tools en hulpmiddelen om de werkomgeving van jouw medewerkers veiliger te kunnen maken. Bekijk alle geplande workshops op onze evenementenpagina.

Behoefte aan inhouse workshops? Neem contact met ons op!

Contact over inhouse workshops

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden

Ervaringen workshops

“De workshop geeft een heldere omschrijving van de rol van vertrouwenspersoon, onderbouwd met veel praktische voorbeelden.” – Eugène, Bijwerkingencentrum Lareb

“Het was boeiend en ik heb er veel van opgestoken. Hierna kon ik intern ook een workshop geven, die medewerkers erg interessant vonden.” – Miranda, Van Kessel Groep

Deze workshop gaf mij handvatten om deze rol binnen mijn organisatie te verbeteren.” – Yolanda, Werkmandejong

LVV certificering

De CROP externe vertrouwenspersonen zijn in het bezit van de certificering van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV). Een onafhankelijke certificatie instelling controleert elke vier jaar of de vertrouwenspersonen aan de eisen voldoet en of deze voortdurend kennis en vaardigheden ontwikkelt. Het verstrekte certificaat geeft belanghebbenden het vertrouwen dat de vertrouwenspersoon daadwerkelijk aan die eisen voldoet.

Meer weten?

Heb je na het doornemen van bovenstaande informatie interesse in het abonnement van de dienstverlening of wil je graag ondersteuning bij het opstellen van een protocol bij ongewenste omgangsvormen, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.