Wat zijn de belangrijkste fases in de medewerkersreis?
De belangrijkste momenten in de loopbaan van een werknemer kun je samenvatten in de medewerkersreis of employee journey. Maar hoe ziet die reis van werkgever en werknemer er precies uit en op welke momenten kom je als werkgever in actie? In dit artikel omschrijven onze specialisten van HR services de 7 belangrijkste fases.
Personeel is één van de meest waardevolle aanwinsten van een organisatie. Het behouden van talent vereist voortdurende betrokkenheid, waarbij werknemers zich erkend en ondersteund voelen. Door te focussen op welzijn, erkenning en de werkcultuur, kun je een omgeving creëren waar werknemers onderdeel van willen uitmaken. Dit helpt ook bij het minimaliseren van verloop.
- Onze HR specialisten helpen je graag bij de volledige reis die werkgever en werknemer maken vanaf selectie tot het moment van uitdiensttreding. Denk daarbij aan support bij het vertalen van de (huidige) wet- en regelgeving in HR-beleid, automatiseren van HR-processen, digitaliseren van personeelsdossiers en salarisadministratie.
De medewerkersreis
Het in kaart brengen van de medewerkersreis is een belangrijk hulpmiddel bij het opzetten van een goed HR-beleid. Hieronder omschrijven we de verschillende fases in de medewerkersreis of employee journey.
-
Werving
De reis tussen werkgever en werknemer begint met het aantrekken en werven van talent dat goed past bij de cultuur en doelen van jouw organisatie. Dit helpt bij het opbouwen van een team dat echt betrokken is. Laat in je vacatureteksten duidelijk naar voren komen wat er belangrijk is binnen de organisatie en ook welke aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden er van toepassing zijn.
-
Start dienstverband
De start van het dienstverband is een belangrijke fase waarin je verschillende zakelijke onderdelen op een toegankelijke manier wil regelen en communiceren. Een zorgvuldige aanpak in deze fase legt de basis voor een prettige en effectieve werkrelatie.
- Een visuele arbeidsovereenkomst maakt de voorwaarden van het dienstverband in één oogopslag helder voor een nieuwe collega.
- Het personeelshandboek geeft een duidelijk overzicht van belangrijke bedrijfsregels, verlof mogelijkheden en richtlijnen op het gebied van veiligheid en gezondheid.
- Een salaris- en functiehuis biedt transparantie over de beloningsstructuur en groeipaden binnen de organisatie.
- Ten slotte helpt een overzicht van de organisatiestructuur de werknemer om te begrijpen hoe de afdelingen samenwerken en wie de interne aanspreekpunten zijn.
-
Onboarding
Bij de onboarding sta je stil bij de start van een nieuwe collega, waarbij kennismaken met de functie en organisatie centraal staan. Een goede onboarding zorgt ervoor dat nieuwe werknemers zich welkom voelen en legt de basis voor betrokkenheid en succes op de lange termijn. De onboarding van je werknemers digitaliseren past goed bij de maatschappij en deze tijd.
-
Bijzondere gebeurtenissen
Bijzondere gebeurtenissen binnen een organisatie zoals fusies en reorganisaties vragen om zorgvuldige aandacht. Met transparante communicatie binnen je HR beleid waarborg je de veiligheid, neem je onzekerheden weg en versterk je de onderlinge samenwerking.
-
Ontwikkeling / HR cyclus
In de HR cyclus staat aandacht en ontwikkeling centraal. In ontwikkelgesprekken bespreek je hoe het met je werknemers gaat en wat de behoeften zijn in loopbaanontwikkeling, training en opleidingen. Door in ontwikkeling te investeren, voelen werknemers zich gewaardeerd en blijven ze gemotiveerd.
-
(Bijzonder) verlof & verzuim
HR beheert of adviseert inzake verlof en verzuim om werknemers bij bijzondere gelegenheden of calamiteiten, zoals een huwelijk, ziekte of overlijden, de juiste ondersteuning en verlofmogelijkheden te bieden. Dit zorgt ervoor dat werknemers op een eerlijke manier verlof kunnen opnemen, terwijl de operationele continuïteit behouden blijft. Door helder beleid en goed verzuimbeheer vanuit HR waarborg je zowel het welzijn van werknemers als de continuïteit van het bedrijf.
-
Einde dienstverband
Tijdens de afwikkeling van een dienstverband is het wenselijk om hierin af te stemmen met HR voor de correcte juridische afwikkeling van het dienstverband. Hier zijn verschillende mogelijkheden bespreekbaar. Daarnaast voer je bij voorkeur vanuit HR exitgesprekken om er achter te komen of er dingen voor verbetering vatbaar zijn.
Breng jouw HR-afdeling op orde met CROP HR support
Met goed en duidelijk, maar ook aantrekkelijk HR-beleid verklein je de kans op een hoog ziekteverzuimpercentage, lukt het beter om werknemers te binden aan je organisatie en voorkom je onnodige uitstroom. Ontbreekt er in jouw organisatie kennis, tijd of ervaring op het gebied van HR, dan kan je organisatie op korte en lange termijn risico lopen.
Met HR support van CROP HR services breng je jouw HR-afdeling op orde. Voor een bepaalde periode kan onze HR support collega bij jou op locatie of op afstand werken. Van het opstellen van arbeidsovereenkomst en een personeelshandboek tot casemanagement en ziekteverzuim. Dit kan al vanaf 2 uur per week.
- Lees meer op de pagina over HR support of neem direct contact met ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.