Bedrijfswaardering

Hoeveel is mijn bedrijf waard?

Heb jij er wel eens bij stilgestaan hoeveel jouw bedrijf nou eigenlijk waard is? Voor veel ondernemers is het geen vraag die hen dagelijks bezighoudt. Echter heeft iedere ondernemer de ambitie om waarde te creëren en de bedrijfswaarde te optimaliseren voor zijn bedrijf. Een waardebepaling biedt je een deskundig inzicht in de waardestuwende factoren binnen jouw organisatie. Bovendien is een bedrijfswaardering niet alleen gebaseerd op de cijfers. Alle relevante variabelen rondom jouw onderneming worden bijeengebracht. Daarmee is een waardebepaling een uiterst zuiver meetinstrument om inzicht te krijgen in de staat van jouw onderneming.

CROP corporate finance heeft een ruime ervaring op het gebied van bedrijfswaarderingen. Zodoende zijn onze adviseurs uitermate deskundig en leveren zij een hoge kwaliteit.

Onze adviseurs zijn aangesloten bij het Nederlands Instituut voor Register Valuators (NiRV).

Daarnaast zijn onze adviseurs erg betrokken en zijn zij makkelijk te benaderen.

Als je vragen hebt, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Indicatie bedrijfswaarde

Ben je benieuwd naar een indicatie van jouw bedrijfswaarde? Doorloop de vragen in onderstaande tool en ontvang direct een eerste indicatie voor de waardering van jouw bedrijf per email.

Aanleiding bedrijfswaardering

Er kunnen zich veel situaties voordoen waarbij inzicht in de waarde van jouw onderneming van groot belang is. Enkele voorbeelden:

Wat voor plannen je ook hebt, een bedrijfswaardering geeft je een zuiver inzicht in de staat van jouw onderneming.

Diverse methoden voor bedrijfswaardering

In de praktijk worden veel verschillende waarderingsmethodes gehanteerd. Welke methode ook wordt gehanteerd, een waardebepaling is een combinatie van twee componenten: het toekomstige rendement en het risicoprofiel van de onderneming. Dit zorgt ervoor dat een bedrijfswaardering een complex geheel is, waarin diverse variabelen een rol spelen. Dit vereist gedegen kennis om een dergelijke exercitie te kunnen uitvoeren.

CROP corporate finance bezit deze kennis om een kwalitatief goede waardebepaling voor jouw bedrijf uit te voeren. Wij helpen MKB ondernemers in of rondom de regio midden-Nederland vanuit onze kantoren in Utrecht, Amersfoort, Ede, Arnhem en Hoofddorp.

Wil jij weten wat de mogelijkheden voor bedrijfswaardering zijn? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Veelgestelde vragen over bedrijfswaardering

Wat is een bedrijfswaardering?
Een bedrijfswaardering is een analyse van de economische waarde van een bedrijf. Door middel van een waardering krijgt een ondernemer inzicht in wat het bedrijf op de markt waard is. Een waardering is niet alleen gebaseerd op cijfers. Een bedrijfswaardering kan nuttig zijn bij het bepalen van een verkoopprijs, het aantrekken van investeerders, of bij strategische beslissingen. CROP corporate finance kan een professionele waardering uitvoeren die recht doet aan de unieke aspecten van jouw bedrijf.
Hoe bepaal je de waarde van je bedrijf?
De waarde van je bedrijf kan op basis van verschillende waarderingsmethoden worden bepaald. Een waardebepaling biedt je een volledig inzicht in zogenaamde waardestuwende factoren binnen jouw organisatie. Alle relevante variabelen rondom jouw onderneming worden bijeengebracht. Daarmee is een waardebepaling een uiterst zuiver meetinstrument om inzicht te krijgen in de staat van jouw onderneming.
Wat kost het om je bedrijf te verkopen?
Omdat het verkopen van een bedrijf maatwerk is, is hier geen eenduidig antwoord op te geven. De vergoeding die je ons betaalt is vaak een combinatie van een urenbudget voor te besteden uren en een percentage van de koopsom van de onderneming. Alle afspraken worden vooraf vastgelegd in een opdrachtbevestiging, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
Hoeveel belasting betaal ik over de verkoop van mijn bedrijf?
De belasting die je betaalt over de koopsom hangt af van het type transactie (aandelentransactie of activa-/passivatransactie) en de juridische structuur van je bedrijf. CROP corporate finance kan je inzicht geven in de fiscale gevolgen van de verkoop.
Wat is een pre-exit?
Als je eigenlijk nog niet wilt stoppen met ondernemen, maar wel een gedeelte van de waarde van je bedrijf wilt verzilveren, is de zogenaamde ‘pre-exit’ een goede oplossing. Bij een pre-exit verkoop je een gedeelte van de aandelen van je bedrijf, vaak aan een investeringsmaatschappij, en blijf je actief betrokken om de onderneming verder uit te bouwen. Samen met de investeerder verkoop je dan op termijn (meestal na 5 tot 7 jaar) je resterende aandelen in de onderneming. Voor ondernemers kan een pre-exit een mooie stap zijn om een deel van het vermogen in de onderneming veilig te stellen en met ondersteuning van de investeringsmaatschappij een verdere groei te realiseren. Deze ondersteuning kan onder meer betrekking hebben op kennis of kapitaal, waardoor bijvoorbeeld een overname, een grote investering of groei in het buitenland gerealiseerd kan worden.
Wat is een due diligence onderzoek?
Due Diligence is een term die gebruikt wordt voor een boekenonderzoek dat plaatsvindt bij bedrijfsovernames. De overnemende partij wil weten dat er niet teveel risico’s aan een onderneming zitten en laat daarvoor een boekenonderzoek uitvoeren. Hierbij wordt onderzocht of er geen financiële, juridische, fiscale of andere problemen boven tafel komen.
Wat is een financieringsmemorandum?
Een financieringsmemorandum is een document dat we gebruiken om financiers te informeren over je bedrijf en het project waarvoor we financiering zoeken. Het memorandum bevat gedetailleerde informatie over het project of de onderneming, inclusief financiële gegevens, marktanalyse, bedrijfsmodel, groeiplannen en het beoogde gebruik van de financiering.
Hoe lang duurt het om je bedrijf te verkopen?
De tijd die nodig is om een bedrijf te verkopen, kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de financiële gezondheid van het bedrijf, de verkoopprijs en de complexiteit van de transactie. Over het algemeen duurt een verkooptraject tussen de 6 en 12 maanden, maar dit kan korter of langer zijn.
Hoe maak je een bedrijf verkoopklaar?
Om je bedrijf verkoopklaar te maken zorg je voor een goede financiële informatievoorziening, een professionele waardebepaling en verbeter je processen waar mogelijk om de waarde te verhogen. Stabiele klantrelaties en langlopende contracten maken het bedrijf aantrekkelijker voor kopers. Beperk risico’s door juridische en operationele knelpunten aan te pakken en bereid je team zorgvuldig voor op de overgang. Bij CROP corporate finance hebben we adviseurs met de juiste expertise om jouw bedrijf optimaal verkoopklaar te maken.

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.