Wat is een financieringsmemorandum?

30 augustus 2023
Artikel

Als onderdeel van een bedrijfsfinanciering gaan we met je in gesprek over het verhaal achter de cijfers, zodat wij dat zo goed mogelijk kunnen overbrengen aan de financier. Om dat te doen, stellen wij meestal een uitgebreid financieringsmemorandum op, waarin staat uitgelegd wat je bedrijf doet, wat de plannen zijn, waar eventuele risico’s liggen en hoe de kredietbehoefte precies is opgebouwd. Vanzelfsprekend onderbouwen we daarbij dat je de gevraagde financiering ook op een goede wijze kunt terugbetalen aan de hand van prognoses.

Financieringsmemorandum

Een financieringsmemorandum is een document dat we gebruiken om financiers te informeren over je bedrijf en het project waarvoor we financiering zoeken. Het memorandum bevat gedetailleerde informatie over het project of de onderneming, inclusief financiële gegevens, marktanalyse, bedrijfsmodel, groeiplannen en het beoogde gebruik van de financiering.

Belang van een financieringsmemorandum

Het financieringsmemorandum is bedoeld om potentiële kredietverstrekkers een grondig inzicht te geven in het project of de onderneming, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen over het verstrekken van financiering. Het document kan worden gebruikt bij het benaderen van verschillende soorten investeerders, zoals banken, private-equity firma’s of andere financiële instellingen.

Inhoud van een financieringsmemorandum

Het financieringsmemorandum bevat meestal de volgende elementen:

  1. Samenvatting: Een beknopt overzicht van het project of je onderneming, inclusief de financieringsbehoefte en de beoogde resultaten.
  2. Bedrijfsprofiel: Gedetailleerde informatie over je bedrijf, waaronder de rechtsvorm, de oprichters, de managementstructuur, de historie en de huidige activiteiten.
  3. Marktanalyse: Een grondige evaluatie van de markt waarin je bedrijf opereert, inclusief concurrentieanalyse, markttrends en groeiperspectieven.
  4. Bedrijfsmodel: Uitleg over hoe je bedrijf geld verdient, inclusief inkomstenstromen, kostenstructuur en winstprognoses.
  5. Financiële informatie: Gedetailleerde financiële gegevens, zoals historische en toekomstige omzet, winst- en verliesrekening, balans en kasstroomoverzichten.
  6. Gebruik van de financiering: Een overzicht van hoe je de verkregen financiering gaat gebruiken, bijvoorbeeld voor productontwikkeling, marketing, uitbreiding van de activiteiten, schuldaflossing, enzovoort.
  7. Risicofactoren: Identificatie en evaluatie van mogelijke risico’s en uitdagingen waarmee je bedrijf te maken kan krijgen, zoals marktrisico’s, concurrentie, wettelijke en regelgevende aspecten, enzovoort.

Toegevoegde waarde van CROP

Het samenstellen van een financieringsmemorandum is een belangrijke stap in het aantrekken van financiering, omdat het investeerders voorziet van alle relevante informatie die nodig is om een weloverwogen beslissing te nemen. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat het memorandum nauwkeurig, transparant en overtuigend is om potentiële financiers aan te trekken.

Bij CROP corporate finance adviseren en begeleiden we je bij het opstellen van een financieringsmemorandum, zodat het aan de vereisten voldoet en de beste kansen biedt op succesvolle financiering. We kunnen ook het volledige traject voor je uit handen nemen.

Meer weten? Bekijk onze specialismepagina over bedrijfsfinanciering of neem direct contact op met Herber Blokland.

Neem contact op

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.