Hoe financier je als mkb-ondernemer investeringen in duurzaamheid?

28 februari 2024
Artikel

In een tijd waarin duurzaamheid steeds meer centraal staat, is het voor mkb-ondernemers van belang om te investeren in milieuvriendelijke initiatieven. Van het upgraden van bedrijfspanden tot het elektrificeren van wagenparken. De mogelijkheden zijn groot, maar het financiële aspect kan soms een uitdaging zijn. In dit artikel lichten wij enkele financieringsmogelijkheden toe op het gebied van verduurzaming.

Wat zijn duurzame investeringen?

  • Bedrijfshuisvesting

Veel bedrijven worden geconfronteerd met toenemende wet- en regelgeving rondom de energietransitie en de hogere kosten van bijvoorbeeld gas. In reactie hierop zien steeds meer mkb-bedrijven de voordelen en het nut van het doen van duurzame investeringen. Deze investeringen omvatten onder andere de installatie van zonnepanelen, het plaatsen van ledverlichting, verbetering van isolatie en het gebruik van milieuvriendelijke bouwmaterialen.

  • Wagenpark

De strengere wetgeving omtrent dieselvoertuigen in binnensteden, moedigt bedrijven aan om hun wagenpark aan te passen. Door te kiezen voor elektrische of hybride voertuigen kunnen bedrijven niet alleen hun milieu-impact verminderen, maar ook op lange termijn kosten besparen en relevant blijven voor hun opdrachtgevers.

  • Productieprocessen

Het herzien van producten en productieprocessen kan een effectieve strategie zijn op het gebied van verduurzaming. Investeringen in duurzame productiemethoden en materialen kunnen niet alleen de ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook kosten besparen en nieuwe marktkansen creëren. Niet onbelangrijk: door ‘bij’ te blijven op dit vlak, behoud je bedrijf haar waarde c.q. wordt er extra waarde gecreëerd.

Hoe financier je een duurzame investering?

  • Banklening

Een van de meest traditionele manieren om duurzaamheidsinitiatieven te financieren is via bancaire leningen. De Nederlandse banken bieden tegenwoordig speciale leningen aan voor duurzaamheidsprojecten, met gunstige rentetarieven en interessante terugbetalingsvoorwaarden. Er is vaak een extra rentekorting van toepassing ten opzichte van ‘normale’ financieringen.

  • Extra financieringsmogelijkheden

Daarnaast beschikken de banken over extra financieringsmogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een staatsgegarandeerde financiering (BMKB Groen), waarmee je onder andere het verduurzamen van je bedrijfspand naar minimaal energielabel C kunt financieren.

  • Lease

Een andere optie om duurzaamheidsinvesteringen te financieren is via een lease. Door deze methode kunt u duurzame apparatuur of voertuigen gebruiken zonder deze direct te hoeven aanschaffen. In plaats daarvan betaal je maandelijkse vergoedingen voor het gebruik ervan. Dit kan voordelig zijn voor mkb-ondernemers die niet direct grote investeringen kunnen doen, maar toch willen profiteren van duurzame en kostenbesparende maatregelen.

Steeds meer verschillende soorten duurzame investeringen kunnen worden geleased. Er zijn al goede oplossingen voor warmtepompen, energieopslagsystemen, elektrische voertuigen, led-verlichtingssystemen en talloze andere activa.

Meer informatie?

Met onze jarenlange ervaring en maatwerkaanpak kunnen wij samen met jou kijken naar financieringsmogelijkheden om deze transitie mogelijk te maken en je bedrijf klaar te maken voor de toekomst. Hoewel investeringsplannen omtrent verduurzaming aanvankelijk vaak grote investeringen vereisen, leiden ze doorgaans tot voordelen op de lange termijn.

Overweeg je als ondernemer om te investeren in verduurzaming van je business, bedrijfspand of wagenpark en wil je daarvoor financiering aantrekken? Neem dan contact met ons op. Wij kennen de weg en denken graag met je mee.

CROP corporate finance is bovendien aangesloten op het kwaliteitskeurmerk Erkend Financieringsadvies MKB.

Neem contact op

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.