Bij goed werkgeverschap hoort een goede pensioenregeling.

21 juni 2023
Blog

Het nieuwe pensioenstelsel is historisch te noemen. Het is de grootste financiële operatie sinds de 2e Wereldoorlog en brengt veel veranderingen met zich mee. Herman Smit adviseert al meer dan 35 jaar bedrijven bij het opzetten en aanpassen van een pensioenregeling.

“In Nederland heeft het grootste deel van de werknemers een collectief pensioen. Die pensioenregelingen zijn meestal ondergebracht bij bedrijfspensioenfondsen. Voor zo’n 10% van alle werkenden geldt dat niet. Dat lijkt misschien niet veel, maar dat zijn bijna 1 miljoen mensen. Zij zijn afhankelijk van wat hun werkgever voor ze regelt of moeten het zelf organiseren.”

“Er zijn nog steeds heel veel mensen met een pensioentekort. Sinds 2014 krijg je vanaf je 67e van de overheid AOW. Via je je werkgever wordt dat mogelijk aangevuld met een pensioenregeling. Als dat niet gebeurt of het te weinig is, kan je dat zelf aanvullen. Als je jong bent, ben je daar helemaal niet mee bezig. Als je wat ouder bent, wil je het wel regelen, maar heb je vaak het geld niet om het goed te doen. Gelukkig zien steeds meer werkgevers het als goed werkgeverschap om hun werknemers een goede pensioenregeling aan te bieden.

Bewustzijn creëren

“In mijn gesprekken met werkgevers en werknemers werk ik graag met rekenvoorbeelden. De meeste mensen hebben namelijk geen idee wat een goed pensioen kost en wat je maandelijks moet inleggen om dat te realiseren. Afhankelijk van de marktrente en levensverwachting kost een levenslang aanvullend pensioen van € 5.000,- op jaarbasis je bij je pensionering al gauw € 100.000,-. Hoe eerder je begint met pensioensparen, hoe goedkoper dat is. Als je jong begint, bijvoorbeeld met 21 jaar, kost je elke € 100.000,- zo’n € 65,- in de maand als je met 67 met pensioen gaat. Als je op je 50e begint, kost je diezelfde € 100.000 elke maand € 350,-. En dat is een fiks bedrag. Zeker als je ook hoge woonlasten en studerende kinderen hebt. Met dit soort eenvoudige rekensommetjes wil ik bewustzijn creëren bij zowel werkgevers als werknemers.”

Arbeidsvoorwaarde

“Ik zie dat veel werkgevers bij het opzetten van een pensioenregeling in eerste instantie budget gedreven zijn. Mijn eerste vraag is dan altijd wat ze met een pensioenregeling willen bereiken. Er volgt dan meestal een interessant gesprek, waarbij ik ze onder meer uitleg dat je pensioen kunt beschouwen als een primaire arbeidsvoorwaarde. Het is een vorm van uitgesteld loon. Met een goede pensioenregeling kun je je onderscheiden in een krappe arbeidsmarkt en tegelijkertijd als bedrijf je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.”

Ontzorgen

“Bij CROP ontzorgen we graag onze klanten. Dat geldt ook voor een pensioenregeling. Wij kunnen dat van A tot Z regelen. Het begint met een inventarisatie en analyse van hun pensioenwensen. Is er al een pensioenregeling of nog helemaal niks? We beantwoorden de vragen van de werkgever, HR en ook de werknemersvertegenwoordiging. We laten verschillende scenario’s zien, zodat er een goed beeld ontstaat van de mogelijkheden. Bijvoorbeeld een regeling met of zonder werknemersbijdrage. Als de keuze voor de pensioenregeling gemaakt is selecteren we de pensioenuitvoerder met de best passende pensioenoplossing. Daarna volgt de implementatie van de pensioenregeling, waarbij we ook veel aandacht besteden aan het informeren van de werknemers. Ten slotte ondersteunen we de werkgever bij het beheer en uitvoering van de pensioenregeling, door bijvoorbeeld de deelnemersmutaties voor hen door te voeren en pensioengesprekken met (nieuwe) werknemers.”

Nieuw pensioenstelsel

“Het mag duidelijk zijn dat het nieuwe pensioenstelsel veel veranderingen met zich meebrengt. Gelukkig krijgen bedrijven ruim de tijd om die veranderingen door te voeren. Mijn advies is vlot te beginnen, zodat je ook die tijd goed benut. Als het moet, kunnen we binnen twee tot drie maanden een compleet nieuwe pensioenregeling optuigen en implementeren of een bestaande regeling aanpassen aan de nieuwe voorschriften. Het begint hoe dan ook met een eerste afspraak. Die kan je altijd met mij maken door me even te bellen op 033 463 5727.”

Meer weten over pensioenadvies? Neem dan contact op met Herman Smit of bekijk deze pagina.

Lees onze whitepaper

Het kan als werkgever lastig in te schatten zijn, wat je nou te wachten staat. Daarom heeft CROP pensioenadvies een whitepaper ontwikkeld die je alle informatie biedt die je nodig hebt. Vul hieronder je naam en e-mailadres in en je krijgt toegang tot de whitepaper.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Neem contact op

Herman Smit
Senior Advisor Pensions and Income

Relevante diensten