7 veelvoorkomende bronnen voor bedrijfsfinanciering

21 september 2023
Artikel

Wanneer je als ondernemer op zoek bent naar bedrijfsfinanciering, kan je bij tal van partijen terecht. Vanzelfsprekend is het slim om in je zoektocht naar krediet eerst naar je eigen bank te gaan. De bank kent je bedrijf als het goed is en ziet de geldstroom op je bankrekening. Gaat het om een wat grotere financiering voor bijvoorbeeld een overname of investering in onroerend goed, dan is het slim om niet alleen je huisbank te vragen maar je wat breder te oriënteren. We lichten 7 bronnen voor bedrijfsfinanciering toe, die wij in de praktijk het meest tegenkomen.

CROP corporate finance is gespecialiseerd in financieringen vanaf één miljoen euro. Vaak gaat het om complexe financieringsaanvragen die maatwerk vereisen en waar een standaardoplossing niet volstaat. Onze specialisten adviseren je graag over welke financieringsbron (of combinatie van bronnen) in jouw situatie de grootste kans op succes heeft.

1. Bankfinanciering

Een bankfinanciering is nog steeds de meest voorkomende vorm van financieren. Bij financiering via de bank kun je denken aan een rekening courant krediet of een lening voor de financiering van groei, overnames of de investering in een bedrijfspand. Banken verstrekken echter niet zomaar krediet en hanteren bepaalde voorwaarden en eisen waar jouw bedrijf aan moet voldoen.

ABN Amro, ING Bank en Rabobank financieren nog steeds het overgrote deel van het Nederlandse mkb. Soms via dochtermaatschappijen zoals New10 (ABN Amro), of DLL (Rabobank). Naast de grootbanken zijn ook SNS Bank en Handelsbanken actief, met name op het gebied van vastgoed. Kenmerkend is dat het kredietaanvraagproces steeds verder wordt gedigitaliseerd.

2. Direct lending

Als je als middelgrote mkb-onderneming een financiering zoekt omdat je snel groeit of overnames wilt doen, dan loop je vaak tegen grenzen aan bij één van de grootbanken. Je kunt dan ook terecht bij één van de direct lenders op de Nederlandse markt, bijvoorbeeld Caple of Riverbank. Dit zijn partijen die rechtstreeks, zonder tussenpersonen, aan het mkb leningen verstrekken (vanaf 500.000 euro), waarbij ze wat meer risico nemen dan de bank.

3. Factoring en commercial finance

Factoring is een financiële transactie waarbij je bedrijf de uitstaande facturen verkoopt aan een derde partij, die een factor wordt genoemd. De factor neemt dan de verantwoordelijkheid op zich om de openstaande vorderingen van de klanten van het bedrijf te innen. De factor betaalt een deel van de factuurwaarde, meestal rond de 90%, meteen aan jouw bedrijf. Deze onmiddellijke geldinjectie helpt je bedrijf aan de gewenste financiële middelen, zonder dat je hoeft te wachten op de betaling van klanten. Zodra de klanten de facturen hebben betaald, trekt de factor zijn kosten af ​​en geeft het resterende bedrag (de reserve) terug aan het bedrijf.

Je kunt je uitstaande vorderingen ook financieren in plaats van verkopen. Dit wordt in de volksmond ook vaak ‘factoring’ genoemd. Een betere term is echter ‘commercial finance’. Deze vorm van financieren is vooral bij snelle groei of een grote post debiteuren op de balans interessant. Je blijft als onderneming zelf verantwoordelijk voor het incasseren van je vorderingen, maar financiert ze tot soms wel 95%.

4. Achtergestelde lening (AGL)

Met een achtergestelde lening versterk je het vermogen van de onderneming. Met zo’n lening wordt de kredietverstrekker achtergesteld ten opzichte van de andere schuldeisers bij een eventueel faillissement. Dit maakt het een vorm van risicodragend vermogen. Deze vorm van lenen zit tussen bancair vermogen en eigen vermogen in en wordt vaak gebruikt om een overname te financieren in combinatie met een bank, waarbij de verkoper van het bedrijf een (beperkte) achtergestelde lening verstrekt. Meestal kent een achtergestelde lening geen zekerheden en mag er gedurende de looptijd van het bijbehorende bankkrediet niet op de achtergestelde lening worden afgelost.

5. Preferente aandelen en minderheidsbelang

Je kunt in zee gaan met bijvoorbeeld een investmentafdeling van een grote bank of een participatiemaatschappij. Zo trek je kapitaal aan voor de financiering van bijvoorbeeld:

  • Expansie/groei (acquisities, snelle groei werkkapitaal, investeringen).
  • Versterking van de balans (verbeteren solvabiliteit, verlaging schuld, extra ruimte ten behoeve van bankconvenanten).
  • Buy-outs (management buy outs/ins, leveraged buy-outs).
  • Aandeelhouders (faciliteren van bedrijfsopvolging, wijzigingen in aandeelhoudersverhoudingen en/of overdracht (binnen de familie)).

Het zeggenschap in het bedrijf blijft in de regel voor het overgrote deel bij het management en/of de meerderheidsaandeelhouder.

6. Lease

Kapitaalgoederen zoals bijvoorbeeld auto’s, bulldozers, it-apparatuur of zonnepanelen kan je leasen. Dat kan een operational lease zijn of een financial lease. Bij de laatste vorm ligt het juridische eigendom van het object bij de onderneming; bij operational lease is de financier eigenaar.

De leasetermijn is meestal langlopend en ligt dicht bij de gebruiksduur van het actief. Meestal ben je als ondernemer verantwoordelijk voor het onderhoud, de verzekering en andere kosten met betrekking tot het actief. Bij operational lease heb je de optie om het actief aan het einde van de leaseperiode te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs.

7. Crowdfunding

Crowdfunding is een manier om geld in te zamelen bij een groot aantal mensen, meestal via een online platform, om een ​​project of ondernemingsdoel te financieren. Het maakt gebruik van de collectieve steun van individuen om financiële bijdragen of investeringen te leveren. Je creëert een campagne of project op een crowdfundingplatform en beschrijft de details van het project, inclusief het doel. Daarbij stel je een doelbedrag in dat je binnen een bepaald tijdsbestek willen inzamelen. Ook definieer je de verschillende niveaus van beloningen voor bijdragers op basis van hun financieringsbedrag. Je promoot de crowdfundingcampagne via verschillende kanalen, waaronder sociale media, e-mailmarketing en persoonlijke netwerken. Er zijn verschillende financieringsmodellen, waarvan voor bedrijfsfinanciering crowdfunding op basis van schuld (lening met rente) of aandelen het meest gangbaar zijn.

Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB

Om voor ondernemers de toegang tot goede financiering en betrouwbaar advies mogelijk te maken, is het Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB in het leven geroepen. Dit keurmerk omvat onder meer een gedragscode. Hierin zijn afspraken vastgelegd over transparantie van tarieven, provisies en vertrouwelijkheid. Ook worden in de gedragscode eisen gesteld aan het niveau van de financieringsadviseur en het financieringsadvies. CROP corporate finance heeft het Keurmerk Erkend Financieringsadviseur MKB. Dat betekent dat je in goede handen bent en op vakkundige, professionele wijze wordt geholpen bij het zoeken van bedrijfsfinanciering.

Advies en begeleiding bij bedrijfsfinanciering

Als ondernemer kun je bij ons terecht voor advies en begeleiding bij bedrijfsfinanciering. We hebben specialisten met een uitgebreid netwerk, die samen met jou verder kijken dan je primaire financieringsbehoefte. Door samen kosten, baten en risico’s goed op een rijtje te zetten voor de korte en langere termijn, kom je tot een bedrijfsfinanciering met het beste rendement voor je onderneming.

Bekijk hier meer informatie over ons advies bij bedrijfsfinanciering of neem vrijblijvend contact op met Herber Blokland, Partner Corporate Finance, om te ontdekken wat jouw financieringsmogelijkheden zijn.

Neem contact op

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.