Bedrijf overnemen? Zo ziet een actief aankooptraject eruit

18 februari 2025
Blog

Wil je toegang krijgen tot een nieuwe markt of nieuwe klanten? Of is er ruimte binnen je management team om een groeistap te maken? Dan is het overnemen van een bedrijf een goede optie. CROP corporate finance heeft de kennis, het netwerk en de capaciteit om je te adviseren en begeleiden bij de aankoop van een onderneming. Hieronder lichten wij op hoofdlijnen de belangrijkste stappen van een aankooptraject toe.

Stap 1. Het scherpstellen van je strategie en motivatie

Het begint met de vraag waarom je een bedrijf wilt overnemen. Het antwoord is bepalend voor de criteria waaraan de gezochte onderneming (de ‘target’)  moet voldoen. Welke activiteiten en potentiële opdrachtgevers moet de target hebben? Welke omvang moet het hebben? In welke regio moet het zitten? Het scherpstellen van je criteria zorgt voor een scherp zoekprofiel, waarmee we gericht kunnen zoeken naar bedrijven die het beste aansluiten bij jouw behoeften.

Tegelijkertijd kijken we naar je financiële mogelijkheden. Als je ambities groter zijn dan zijn financiële mogelijkheden, is het verstandig vooraf financiers en investeerders hierin te betrekken.

Stap 2. Van longlist naar shortlist

Wij kunnen een longlist maken van targets die in grote lijnen voldoen aan het profiel. Die halen we uit onze databases van ondernemingen en uit publiek beschikbare informatie (o.a. kamer van koophandel). Daaraan kunnen targets uit je eigen netwerk toegevoegd worden. We bespreken de targets samen en bepalen welke kleinere selectie (shortlist) het meest aantrekkelijk is om te benaderen. Dit wordt de shortlist van targets die we daadwerkelijk gaan benaderen.

Stap 3. Benaderen van targets

De volgende stap is het benaderen van de targets. Als wij als adviseur de target benaderen heeft dit als voordeel dat je als koper in het begin nog op de achtergrond kunt blijven. Wij proberen met de beslissers in gesprek te komen en kunnen aftasten in hoeverre er oprechte interesse is. Zeker bij een strategische overname, waarin je in dezelfde markt opereert, is het verstandig om de oprechtheid van de interesse goed af te tasten.

Stap 4. De kennismaking

Is de target oprecht geïnteresseerd? Dan teken je een geheimhoudingsverklaring en start het met een oriënterende gesprek. Dit gesprek is vooral bedoeld als kennismaking. Na een goede wederzijdse introductie geeft het de koper de kans om zijn ambities uit te leggen, maar ook te ontdekken wie de verkoper is en welke cultuur er heerst binnen het bedrijf. Als er op personeel en zakelijk vlak een klik is,  kan het overnameproces beginnen.

Stap 5. Analyse van de target, indicatieve waardering en bieding

Het proces begint met het opvragen van relevantie informatie om een goed beeld te krijgen van de target. Het doel is relevante informatie te krijgen over de onderneming, haar organisatie, medewerkers, klanten, markten, businessmodel, strategie, groeimogelijkheden en uiteraard resultaten, balanspositie en kasstromen.

De beschikbare informatie wordt door ons geanalyseerd om tot een goede inschatting te komen van de sterktes, zwaktes,  kansen en bedreigingen van de target. Op basis hiervan komen we tot een indicatieve waardering van de onderneming.  Als je je in deze analyse en waardering kan vinden, stellen we gezamenlijk een indicatieve bieding op die we presenteren aan verkoper.

Als verkoper voldoende aanknopingspunten ziet in deze bieding, volgen er gesprekken en onderhandelingen. Gedurende deze gesprekken ontvangen we nog veel meer informatie over de target. Dat kan zowel positieve informatie als minder positieve informatie zijn. Het komt regelmatig voor dat de indicatieve bieding daarmee aangepast wordt, zowel in positieve zin als in negatieve zin.

Als de laatste bieding uiteindelijk geaccepteerd wordt, werken we naar een intentieverklaring die wordt ondertekend door jou en verkoper.

Stap 6. Due diligence onderzoek en financiering

Na de intentieverklaring begint voor de meeste ondernemers de meest intensieve periode. Dan start namelijk de due diligence (boekenonderzoek). Kloppen alle ontvangen cijfers en contracten? Zijn de aannames correct? Zitten er risico’s in de bedrijfsvoering? Wij kunnen deze due-diligence uitvoeren en begeleiden het hele proces.

Tegelijkertijd gaan we de financiering van de overnametransactie realiseren.  We onderzoeken welke bank de beste voorwaarden biedt. Door onze financiële kennis en uitgebreide netwerk in de bancaire sector vinden we de beste constructie.

Stap 7. De transactiedocumentatie

De transactiedocumentatie, waaronder de koopovereenkomst, wordt door een gespecialiseerde jurist of advocaat opgesteld. Bevindingen uit het boekenonderzoek worden verwerkt in de garanties en vrijwaringen. Hierover vinden de nodige gesprekken en onderhandelingen plaats.

Samen met de jurist of advocaat zorgen we uiteindelijk dat er overeenstemming tussen partijen komt over de transactiedocumentatie. In de fase kan op het scherpst van de snede worden onderhandeld over een mogelijke earn of vendorloan, de omvang en looptijden van garanties en vrijwaringen, af te geven zekerheden door verkoper, etc.

We stemmen daarna de overnamefinanciering af met de bank en zorgen voor de afspraken bij de notaris.

Stap 8. De afronding (closing)

Als het boekenonderzoek is afgerond, de financiering is geregeld en overeenstemming is over de transactie documentatie, dan kan de closing bij de notaris plaatsvinden.

Advies bij een overname?

Heb je ideeën over een bedrijfsovername? CROP corporate finance is een ervaren partner die je vakkundig adviseert en van begin tot eind de zorgen uit handen kan nemen. Wij staan voor je klaar om voor jou de beste deal te realiseren. Neem contact met ons op.

 

Neem contact op

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.