Hoe financier je de overname van een ander mkb-bedrijf?

19 december 2024
Blog

Als MKB-ondernemer zoek je misschien manieren om je bedrijf te laten groeien. Een overname kan een strategische stap zijn om een groter klantenbestand te bereiken, je marktaandeel te vergroten of toegang te krijgen tot nieuwe markten. Maar hoe pak je dit aan, en hoe financier je een overname? In deze blog nemen we je mee door het proces en de financiële mogelijkheden.

Waarom een overname overwegen?

Overnames worden vaak als complex en kostbaar gezien, maar ze bieden unieke kansen. Met de juiste voorbereiding en strategie kun je niet alleen je groeidoelen realiseren, maar ook synergievoordelen behalen, zoals kostenbesparingen en verbeterde marktpositie.

Het Overnameproces in 4 Stappen

  1. Bepaal je doelstellingen

Wat wil je bereiken met de overname? Of het nu gaat om het vergroten van je klantenbestand, het elimineren van concurrentie of het toevoegen van expertise, een duidelijke strategie is essentieel.

  1. Vind geschikte overnamekandidaten

Gebruik je netwerk, platforms zoals Brookz en Dealsuite, of schakel een corporate finance adviseur in. Kijk niet alleen naar financiële cijfers, maar ook naar bedrijfscultuur en reputatie.

  1. Onderhandel en sluit een deal

Heb je een kandidaat gevonden? Stel een Letter of Intent (LOI) op, waarin de hoofdlijnen en voorwaarden worden vastgelegd, vaak onder voorbehoud van financiering en een due diligence. Denk eraan: wees kritisch en wees bereid “nee” te zeggen als de voorwaarden niet passen.

  1. Due diligence en overeenkomsten

Laat een grondige boekenonderzoek uitvoeren om onaangename verrassingen te voorkomen. Gebruik de resultaten om de overeenkomst verder te verfijnen. Zorg daarnaast dat alle afspraken helder worden vastgelegd in een juridische overeenkomst.

Hoe financier je een overname?

De financieringsstructuur

Een overname financieren vereist maatwerk. Hieronder een voorbeeld van hoe een financieringsplan eruit kan zien:

  1. Eigen inbreng: Verwacht dat je 25-30% van de koopsom zelf inlegt.
  2. Bankfinanciering: Banken verstrekken meestal leningen tot 2,5 keer de EBITDA van het over te nemen bedrijf. De looptijd is vaak 5-6 jaar, met lineaire aflossing.
  3. Rekening-courantkrediet: Voor werkkapitaal kun je een krediet krijgen dat meestal wordt berekend op basis van voorraad, crediteuren en debiteuren.
  4. Vendorloan of earn-out: Het resterende bedrag kan gefinancierd worden via een lening van de verkoper of via resultaatafhankelijke betalingen.

Alternatieve financieringsopties

Als een bancaire lening niet voldoende is, zijn er aanvullende mogelijkheden, zoals crowdfunding, participatiemaatschappijen of factoring. Laat je hierover goed adviseren door experts.

Wat wil een financier zien?

Naast cijfers hecht een financier veel waarde aan een gedegen businessplan, risicoanalyse en “zachte informatie,” zoals jouw ervaring als ondernemer en de strategie achter de overname.

De rol van een corporate finance adviseur

Een adviseur zoals CROP Corporate Finance kan je gedurende het hele proces ondersteunen. Van het identificeren van geschikte kandidaten tot het opstellen van een financieringsmemorandum (FM) dat de bank helpt bij het snel beoordelen van je aanvraag. Dit bespaart tijd en verhoogt de kans op succes.

Overweeg jij een overname?

Heb je plannen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Een vrijblijvend gesprek kan je op weg helpen. Neem contact op en ontdek hoe een overname een groeiversneller voor jouw bedrijf kan zijn.

 

 

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.