Hoe voer ik een goed (ontwikkel)gesprek met mijn werknemer?

21 oktober 2022
Artikel

Het nieuwe jaar staat voor de deur en dat betekent dat veel werkgevers met hun werknemers in gesprek gaan om het afgelopen jaar te bespreken en samen vooruit te kijken. Veel bedrijven en organisaties zeggen het klassieke functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek vaarwel en kiezen voor een meer moderne manier van gespreksvoering. Dit is niet eenvoudig en vergt een nieuwe aanpak, waarbij het oude stramien losgelaten moet worden en je als werkgever streeft naar een gedeelde verantwoordelijkheid met de werknemer. Hoe je van het huidige functioneringsgesprek naar het nieuwe ontwikkelgesprek gaat lees je in dit artikel.

Van functioneringsgesprek naar HR-cyclus

Het jaarlijkse functionerings- of beoordelingsgesprek is voor zowel de werkgever als de werknemer een belangrijk moment in het jaar. Als je als leidinggevende maar twee keer per jaar met je werknemers om de tafel zit, kost het veel tijdsinvestering, met name in de voorbereiding van de gesprekken. Voor werknemers kan het een gesprek zijn waar je tegenop ziet en wat onnodige stress met zich meebrengt. Onderzoekers pleiten daarom voor een betere ontwikkel- en beoordelingscyclus, waarbij de werkgever regelmatig (bijvoorbeeld ieder kwartaal) met de werknemer in gesprek gaat en transparantie, effectiviteit, eerlijkheid en ontwikkeling centraal staan.

Hoe ziet de nieuwe gesprekscyclus eruit?

Niet twee geïsoleerde momenten in het jaar die in het teken staan van functioneren en evalueren, maar vaker met elkaar het gesprek aangaan, korter, laagdrempeliger en meer coachend van aard. Zo komen zowel de werkgever als de werknemer niet voor verassingen te staan en heeft laatstgenoemde meer de regie in de eigen ontwikkeling. Een goede voorbereiding is daarin belangrijk. Vraag en/of geef daarom voorafgaand aan een gesprek feedback en spreek je verwachtingen uit over het eigenaarschap van de werknemer.

Wat bespreek je met elkaar?

Naast dat je het functioneren bespreekt, zorg je dat je voldoende aandacht geeft aan de volgende punten: ontwikkeling, ambities, doorgroeimogelijkheden, werkdruk, werk-privé balans en het nemen van voldoende werkrust, de sfeer in het team, aansturing door leidinggevende, motivatie etc. Zorg dat beide partijen voldoende aan het woord komen en vraag bij het einde van het gesprek of alles besproken is. Het is belangrijk dat wat besproken is ook vastgelegd wordt. Maak ook hier (vervolg)afspraken over.

Hot topic om in je gesprek mee te nemen

Momenteel kampt Nederland met een extreme inflatie door de voedsel- en energieprijzen die sterk gestegen zijn. Dit heeft voor zowel werkgevers als werknemers een grote impact. In het kader van goed werkgeverschap is het daarom belangrijk om werknemers die hiermee worstelen 1-op-1 begeleiding te geven. Door onderwerpen als inflatie in je gesprekken mee te nemen voorkom je dat werknemers met vragen blijven zitten. Dit soort aspecten bespreekbaar maken, kan vaak al voor gedeeltelijke oplossingen zorgen.

Meer weten? Of wil je graag eens vrijblijvend sparren over dit onderwerp? Neem contact met ons op.

Is er ondersteuning benodigd voor de leidinggevenden binnen jouw organisatie om aan de slag te gaan met het voeren van goede ontwikkelgesprekken, of advies inzake inflatiecorrectie voor 2023 neem dan contact met ons op.

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.