Financieren van duurzame investeringen in het MKB

20 december 2019
Artikel

Financieren van duurzame investeringen in het MKB

Op 12 december 2015 werd het klimaatakkoord van Parijs gesloten. Nederland sprak, met 192 andere landen, af dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot maximaal 2 graden. Doordat Nederland zich hieraan heeft gecommitteerd, moeten er maatregelen worden getroffen. Deze maatregelen staan beschreven in het klimaatakkoord, dat minister Wiebes op 28 juni 2019 heeft gepresenteerd. Deze maatregelen treffen ook het midden- en kleinbedrijf, waardoor duurzaamheid een steeds groter thema wordt. De behoefte aan duurzame investeringen neemt toe.

CROP corporate finance begeleidt klanten bij financieringen, bedrijfswaarderingen, fusies & overnames en ook restructuring & recovery. Met name bij financieringen speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Wij merken dan ook in toenemende mate dat klanten vragen hebben op het gebied van financieringen van duurzame objecten. Voorbeelden hiervan zijn: het verduurzamen van onroerend goed, de aanschaf van zonnepanelen, elektrisch transport of de investering in duurzame machines. We hebben verschillende banken gevolgd op het thema “duurzaam financieren” en ook een interview afgenomen met Ivo Hanssen (Sustainable Business Developer bij de Rabobank) en Bianca van Dijk (Programmamanager Energietransitie Gebouwde Omgeving Rabobank). Hieronder delen wij onze bevindingen.

Doelstellingen en duurzame leningen

Banken zijn al bezig met duurzaam beleid. Zo wil de Rabobank de missie, ‘growing a better world together’, steeds verder proberen te laden in de core business. In 2020 wil de bank voor € 1 miljard aan zonneobjecten hebben gefinancierd. ABN AMRO heeft de missie: ‘Banking for better, for generations to come’. ABN AMRO heeft een doelstelling om in 2020 honderd circulaire deals te financieren met een totaal kredietvolume van € 1 miljard. Om deze doelstelling te halen, verhoogt de bank het beschikbare duurzame financieringsvolume voor zakelijke klanten tot € 3 miljard. Daarnaast wil ABN Amro in 2030 dat alle kantoren en woningen die zij financiert energielabel A hebben. ING wil de financiering aan bedrijven en sectoren die bijdragen aan de klimaatdoelstelling van Parijs verdubbelen in 2022.

Vanuit deze doelstellingen bieden banken dan ook de helpende hand, voor het financieren van duurzame objecten. Zo bieden de Rabobank, ING en ABN AMRO de Groenlening aan. Deze lening wordt verstrekt door de duurzame dochters van deze drie banken en op basis van de Groenregeling  (‘Regeling groenprojecten 2016’). Om verduurzaming te stimuleren, zit er een rentekorting op deze lening. Deze leningen hebben allemaal een maximum looptijd van 10 jaar. Om in aanmerking te komen voor de groenleningen is echter een groenverklaring nodig. Deze verklaring wordt aangevraagd door de bank en wordt afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit duurt gemiddeld negen weken.

Kansen voor MKB bedrijven

Een praktijkvoorbeeld is Maatschap De Clerck. Dit bedrijf produceert aardappels, wortels, uien en granen en heeft een eigen opslag. Dit kost veel energie. Met de Rabobank groenfinanciering heeft deze maatschap maar liefst 1800 zonnepanelen kunnen aanschaffen. Het bedrijf voorziet volledig in de eigen energiebehoefte en kan zelfs wat terug leveren aan het net.[1]

De Rabobank biedt ook andere opties aan, voor verschillende typen bedrijven en sectoren.  Zo is er de ‘impactlening’. Deze lening is voor bedrijven, die koploper zijn op het gebied van duurzaamheid. Als een bedrijf een specifiek keurmerk heeft (onder andere ASC en Beter Leven [2]), komt het hiervoor in aanmerking. Het bedrag van de lening kan uiteenlopen van € 250 duizend tot € 7,5 miljoen. De lening heeft verder een looptijd van 5 of 10 jaar. De rentekorting kan oplopen tot 0,65%. Gezondheidscentrum Roden heeft bijvoorbeeld met deze lening een duurzaam gebouwd pand kunnen realiseren.[3]

De andere mogelijkheid is de ‘achtergestelde innovatielening’. Deze lening is specifiek voor startups. Het geleende bedrag loopt verder uiteen van € 25 tot € 150 duizend. De gelden die beschikbaar worden gesteld komen uit het Innovatie Fonds Rabobank. De eerste 2 jaar is aflossingsvrij en de lening heeft een looptijd van 7,5 jaar. Rabobank ondersteunt verder Circulaire ondernemers met kennis, netwerk en financiële oplossingen via de Circulair Ondernemen desk.

Europese Investeringsbank

ING heeft in augustus 2019 een financieringsovereenkomst gesloten met de Europese Investeringsbank (EIB). Met deze overeenkomst kan rentekorting worden verleend op leningen aan bedrijven voor duurzame investeringen. Deze rentekorting loopt op tot 0,30%. De lening is beschikbaar voor de grotere MKB bedrijven en voor ‘corporates’ met minder dan 3.000 medewerkers. De rentekorting wordt specifiek ingezet op vier gebieden: energietransitie, gebouwen, circulair ondernemen en duurzame mobiliteit. Voor de lening geldt echter een maximum bedrag van € 10 miljoen euro.

ABN AMRO heeft een ‘sustainable finance desk’. Deze afdeling van de bank heeft onder andere financieringsoplossingen voor ondernemers die belangstelling hebben voor duurzame investeringen.

Triodos Bank is een voorloper op duurzaam bankieren. De bank financiert alleen projecten die een positieve bijdragen leveren op sociaal, cultureel of ecologisch gebied.

In april 2018 is Triodos met het Europees Investeringsfonds (EIF) een garantieovereenkomst voor sociaal ondernemerschap aangegaan. Dit vindt plaats in het kader van het EU-programma voor werkgelegenheid en sociale innovatie (EaSI).  Dit initiatief is bedoeld voor kleine en middelgrote bedrijven met een sociale impact. Er is een bedrag van € 65 miljoen beschikbaar gesteld voor 430 projecten.

Sociale ondernemers kunnen, door deze garantstelling, een financiering krijgen met een lagere rente of met minder garantstellingen.  Het bedrag van de lening loopt uiteen van € 50 tot € 500 duizend euro. Onderwerpen die in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld duurzame mode, duurzaam voedsel en duurzame hotels en restaurants.[4]

Duurzame lease

Banken bieden ook opties om duurzame objecten te leasen. Dit heeft als voordeel, dat een bedrijf meteen duurzaam kan ondernemen voor een vast bedrag per maand. Zo kan het beschikbare werkkapitaal vrij worden gehouden voor andere activiteiten. Onder andere zonne-energiesystemen, auto’s en warmtepompen kunnen geleased worden. ABN AMRO lease heeft bijvoorbeeld mogelijk gemaakt, dat transportbedrijf Kivits Drunen inmiddels met enkele LNG trucks rijdt.[5]

Ook buiten de bancaire sector kan duurzaam geleased worden. Een voorbeeld hiervan is Beequip. Dit relatief nieuwe leasebedrijf heeft een samenwerking met het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), om gebruikte machines via een leaseconstructie aan te bieden. Het gaat om onder andere heftrucks, hijskranen en kleine schepen. Dit fonds dekt echter 50% van de eventuele verliezen die Beequip maakt. Door deze garantstelling loopt het bedrijf minder risico en is het ook mogelijk om (onder bepaalde voorwaarden) voordeliger te financieren.

Conclusie

Duurzame thema’s gaan het MKB bedrijf in toenemende mate raken. Ieder bedrijf kan echter zijn ‘voetafdruk’ proberen te verminderen en een belangrijke bijdrage leveren. De Nederlandse banken bieden intussen verschillende goede opties aan voor het MKB om dit te realiseren. Duurzame investeringen zijn niet alleen kostenposten, het levert ook veel op voor de bedrijfsvoering.

CROP corporate finance kent het duurzame aanbod van de banken en alternatieve financiers in het MKB en kan u daardoor verder op weg helpen.

Onze ervaring is dat de slagingskans van een kredietaanvraag wordt vergroot wanneer een MKB ondernemer een onafhankelijke professionele adviseur inschakelt voor zijn financieringsvraagstuk. Bovendien verloopt het proces dan een stuk efficiënter en krijgt de onderneming de beste voorwaarden en condities aangeboden die wenselijk zijn in een situatie.

Wilt u weten welke (duurzame financierings-) oplossing in uw situatie relevant kan zijn, neem dan contact op met:

 

Marijn Wolkers, CROP corporate finance

 

[1] Voorbeeld Groenfinanciering; https://duurzaamaan.nl/images/groenfinanciering.pdf

[2] Rabobank Keurmerken Impactlening; https://www.rabobank.nl/images/overzicht-duurzaamheidskeurmerken_29949080.pdf

[3] Rabobank Impact Lening; https://www.rabobank.com/nl/about-rabobank/in-society/sustainability/articles/2017/20170710-roden-health-centre-integration-of-health-services-to-improve-quality-of-care.html

[4] Triodos Overeenkomst; https://www.triodos.com/press-releases/2018/triodos-bank-and-european-investment-fund-announce-social-enterprise-funding-initiative

[5] Voorbeeld ABN AMRO Lease; https://www.abnamrolease.com/nederland/stop-met-groen-dromen-start-met-groen-doen/

 

Download

Contactpersonen

Herber Blokland
Herber Blokland
Partner Corporate Finance