5 eindejaarstips rondom estate planning

18 november 2021
Nieuws

Wil en kun je nog een schenking doen aan je (klein)kinderen? We delen vijf eindejaarstips rondom estate planning betreffende de jaarlijkse schenkingsvrijstelling, schenken aan kinderen voor de eigen woning, schenken op papier, de voorlopige aanslag VPB / IB en periodieke giften.

1. Schenk in 2021 nog € 1.000 extra

Maak dit jaar nog gebruik van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling. Vanwege de coronacrisis zijn de jaarlijkse vrijstellingen voor schenkingen van ouders aan kinderen en voor schenkingen aan derden € 1.000 hoger dan normaal. In 2021 mag je onbelast € 6.604 aan jouw kinderen schenken en € 3.244 aan jouw kleinkinderen of derden.

LET OP!

  • Partners worden voor de schenkbelasting als één persoon aangemerkt. De onbelaste schenking voor jouw kind en zijn/haar partner samen bedraagt dus ook € 6.604.
  • Schenkingen door beide ouders worden aangemerkt als één schenking, ook als je niet meer samen bent.

2. Schenk aan jouw kinderen ten behoeve van de eigen woning

Voor het schenken ten behoeve van de eigen woning bestaat er een ruime schenkingsvrijstelling. In 2021 bedraagt deze vrijstelling €105.302.

Deze zogenoemde jubelton is dit jaar niet onbesproken geweest en wordt mogelijk versoberd of afgeschaft. De schenking ten behoeve van de eigen woning hoeft niet direct besteed te worden. Een schenking in 2021 moet uiterlijk in 2023 worden besteed aan de eigen woning.

LET OP!

  • De schenkingsvrijstelling kan gebruikt worden als de ontvanger van de schenking een leeftijd heeft tussen de 18 en 40 jaar.

Tip:

  • De ontvanger van de schenking kan meerdere keren een beroep doen op de vrijstelling.
  • Naast ouders kunnen ook grootouders of andere derden deze schenking doen.
  • De schenking leidt bij de schenker tot een lager belastbaar vermogen in box 3. Schenk je nog in 2021, dan leidt dit mogelijk tot een belastingbesparing in 2022.
  • Maak bij deze schenking gebruik van een uitsluitingsclausule.

3. Schenking onder schuldigerkenning

Misschien overweeg je te schenken, maar hou je graag de beschikkingsmacht over het geschonken bedrag. Een schenking op papier (schuldigerkenning) biedt deze mogelijkheid. Jaarlijks betaal je 6% rente, ook deze rentebetaling vormt een vermogensoverheveling.

LET OP!

  • Voor deze manier van schenken is een notariële akte vereist

Tip:

  • De schenking vermindert jouw box 3 vermogen omdat sprake is van een schuld. Bij jouw kinderen is de vordering belast in box 3.
  • Heb je al eerder een schenking onder schuldigerkenning gedaan, vergeet dan niet om de rente nog dit jaar over te maken.

4. Wijzig uw voorlopige aanslag VPB / IB 2021

Verwacht u winst te maken in 2021 of wijkt uw verwachte winst of inkomen voor 2021 af van het bedrag waarvoor een voorlopige aanslag is opgelegd? Vraag dan een (aanvullende) voorlopige aanslag aan bij de Belastingdienst. Vanaf 1 juli 2022 rekent de Belastingdienst namelijk 4% (IB) of 8% (VPB) belastingrente over het voor 2021 verschuldigde bedrag aan belasting dat niet eerder is betaald via een voorlopige aanslag.

De berekening van belastingrente loopt tot en met einde betaaltermijn van de aanslag en dat is 6 weken na dagtekening van de aanslag. Om belastingrente over 2021 te vermijden moet er een aanslag 2021 liggen met een dagtekening vóór 1 juli 2022.

Tip:

  • Het opleggen van een nieuwe voorlopige aanslag kan enkele weken duren. Zorg er daarom voor dat het wijzigingsverzoek 2021 ruimschoots voor 1 juli 2022 is ingediend.
  • De Belastingdienst vergoedt zelf geen belastingrente wanneer u recht heeft op een teruggave. Verwacht u, bijvoorbeeld door corona, een lager inkomen of een lagere winst, dan kan een wijzigingsverzoek eveneens aantrekkelijk zijn.

5. Omzetten jaarlijks terugkerende giften in een periodieke gift

Giften zijn aftrekbaar in uw aangifte inkomstenbelasting voor zover deze de drempel (1% van uw totale inkomen in de drie boxen van de inkomstenbelasting) overschrijden. Deze drempel geldt echter niet voor giften die kwalificeren als periodiek. Daarbij legt u vast dat u jaarlijks een vast bedrag schenkt aan hetzelfde goede doel.

Om de drempel te vermijden en zodoende uw giftenaftrek te verhogen kan het daarom het overwegen waard zijn om voor de jaarwisseling jaarlijks terugkerende (vaste) giften om te zetten in een periodieke gift.

Tip: 

  • Vergeet niet om de giften vast te leggen in een onderhandse of notariële akte. Zonder een dergelijke vastlegging kwalificeert de gift namelijk nooit als periodiek.
  • Een periodieke gift moet voor minimaal vijf jaren worden aangegaan. De giften moeten ook stoppen bij uw overlijden óf het overlijden van iemand anders die u aanwijst bij het aangaan van de periodieke gift.
  • Giften zijn uitsluitend aftrekbaar indien zij zijn gedaan aan een instelling die is aangemerkt als ANBI of SBBI. Controleer daarom vooraf in het register van de Belastingdienst of de ontvangende partij deze status heeft.