Nieuws

Pro rata berekening 2021 uitvoeren?

29 november 2021

Indien je als ondernemer economische prestaties verricht die btw-belast zijn, heb je recht op aftrek van voorbelasting. Indien door de onderneming ook niet-economische en/of vrijgestelde activiteiten worden verricht, is de btw op de aanschaf van goederen en diensten mogelijk niet geheel aftrekbaar. De voorbelasting die je al dan niet gedeeltelijk in aftrek mag brengen, bestaat uit:

  • de btw op de aanschaf van goederen en aan jou verleende diensten;
  • de btw ter zake van de door de onderneming verrichte intracommunautaire verwervingen;
  • de btw ter zake van de verrichte invoer van goederen; en
  • de btw die naar jou verlegd is ter zake van een verleggingsregeling.

Bij het verrichten van zowel btw-belaste als btw-vrijgestelde prestaties verricht, dien je een pro rata berekening op te stellen om de hoogte van de aftrek van voorbelasting te bepalen. Hierbij speelt met name de btw op algemene kosten een belangrijke – en mogelijk aftrekbeperkende – rol.

Zorg ervoor dat je aan het einde van ieder boekjaar de pro rata berekening (opnieuw) uitvoert om de juiste hoogte van de aftrek van voorbelasting vast te stellen. Nu het einde van het jaar in zicht is, is het weer een geschikt moment om de berekening te actualiseren. Neem daarbij de wijzigingen en jurisprudentie van het afgelopen jaar in overweging.

Heb je vragen of kunnen wij helpen met de pro rata berekening? Neem dan contact op met één van onze btw-adviseurs of stuur een e-mail naar btw@crop.nl.

Bekijk ook onze andere nieuwsuitingen over dit onderwerp:

+31 (0) 33 - 46 357 27 info@crop.nl