Pro rata: omzetverhouding of werkelijk gebruik?

14 april 2021
Nieuws

In de regel bestaat er recht op aftrek van btw voor zover de prestaties waarvoor btw in rekening is gebracht rechtstreeks betrekking hebben op btw-belaste prestaties. Indien je btw-vrijgestelde prestaties verricht, dan heb je geen recht op aftrek van de in rekening gebrachte btw die rechtstreeks aan de vrijgestelde prestaties toegerekend moeten worden. Bij gemengde prestaties maak je met enige regelmaat kosten en uitgaven die zien op zowel btw-belaste als btw-vrijgestelde prestaties (de zogenaamde algemene kosten). Om het recht op aftrek te bepalen, stel je in dat geval een pro rata vast.

Je berekent de pro rata op basis van de omzetverhouding tussen jouw btw-belaste prestaties en btw-vrijgestelde prestaties. Lees meer over het recht op aftrek en de pro rata in ons whitepaper Aftrek van voorbelasting.

Je mag van de pro rata op basis van de omzetverhouding afwijken als dit een onjuiste voorstelling van zaken geeft. Je stelt de pro rata dan vast op basis van het werkelijk gebruik, bijvoorbeeld aan de hand van de oppervlakte van een pand.

LET OP!
Het werkelijk gebruik moet voldoende nauwkeurig vast te stellen zijn, anders dient alsnog een pro rata op basis van de omzetverhouding toegepast te worden.

Crematorium-uitspraak

De Rechtbank zich recent uitgelaten over de berekening van de pro rata. In de betreffende casus heeft een belastingplichtige een crematorium laten bouwen, waarin zij deels btw-belaste en deels btw-vrijgestelde prestaties verricht. De vraag speelt of de aftrek van btw over de bouwkosten van het crematorium (algemene kosten) naar rato van de omzetverhouding of naar rato van het werkelijke gebruik moet plaatsvinden. De belastingplichtige stelt dat het werkelijk gebruik kan worden vastgesteld op basis van de oppervlakte van het crematorium en het gebruik van de individuele ruimten in het pand. De Belastingdienst is echter van  mening dat de pro rata op basis van de omzetverhouding moet worden vastgesteld, omdat een pro rata op basis van het werkelijk gebruik niet voldoende nauwkeurig en objectief kan worden vastgesteld.

De Rechtbank ging mee met de Belastingdienst. Sommige ruimtes in het pand worden namelijk gemengd gebruikt, waardoor de pro rata op basis van het werkelijk gebruik niet voldoende nauwkeurig en objectief kan worden vastgesteld.

Belang van de uitspraak

Wij vinden de uitspraak van de Rechtbank niet verrassend. Het zou anders zijn geweest als elke individuele ruimte btw-belast óf btw-vrijgesteld wordt gebruikt in plaats van gemengd. In dat geval kun je namelijk het gebruik beter aantonen.

Waarom is dit dan toch belangrijk? Uit de uitspraak blijkt nog maar eens dat de Belastingdienst strikt is bij een toerekening op basis van werkelijk gebruik, mede ingegeven op uitspraken van de Hoge Raad, die de bewijslast voor belastingplichtigen streng heeft uitgelegd. Doorgaans is het beter om dergelijke discussies vooraf met de Belastingdienst te voeren. Stem je de pro rata niet af aan de voorkant? Zorg dan voor een goede onderbouwing, waarmee je het werkelijk gebruik nauwkeurig en objectief kan vaststellen.

Contact

Heb je vragen over het vaststellen van de pro rata bij gemengde prestaties? Neem dan contact op met één van onze btw-adviseurs of stuur een e-mail naar btw@crop.nl.

Bron: Rechtbank Noord-Nederland 18 maart 2021