Per 1 januari 2022 geldt een verbod op rookruimtes

17 februari 2022
Nieuws

Vanaf 1 juli 2021 waren de rookruimtes in publieke en overheidsgebouwen al verboden en gesloten. Per 1 januari 2022 zijn daar ook alle rookruimtes binnen kantoor- en bedrijfspanden bij gekomen.

Wat moet je als werkgever regelen voor het verbod op rookruimtes? 

Op basis van meerdere wetten ben je als werkgever verplicht om roken op werk- en pauzeplekken te verbieden. Dit geldt niet alleen voor werkruimtes maar voor alle ruimtes waar werknemers kunnen komen zoals trappen, gangen, liften, kantines en magazijnen. Ook een bedrijfsauto moet rookvrij zijn, zelfs als de werknemer die er zelf in rijdt rookt.

Als werkgever ben je verplicht om het rookverbod in te stellen, aan te duiden – door bijvoorbeeld door bordjes en stickers te plaatsen – en te handhaven. Indien een werknemer deze regels niet naleeft kan je hier als werkgever een boete voor krijgen die kan variëren van €600 tot € 4500.

Tip: In het personeelshandboek neem je een rookbeleid op vergeet deze niet te aan te passen na deze wijziging.

Buitenterreinen

De overheid wil eigenlijk dat roken helemaal niet meer gefaciliteerd wordt in het bedrijfsleven. Toch is er voor werkgevers op dit moment nog geen verbod op het faciliteren van rookruimtes op buitenterreinen. Bij het creëren van deze voorzieningen moet dan wel rekening worden gehouden met onderstaande uitgangspunten:

  • De ruimte waar een voorziening wordt gecreëerd mag niet afgesloten zijn.
  • De locatie van de rookvoorziening buiten mag geen overlast veroorzaken. Dus bijvoorbeeld niet bij een raam of deur. Hier dient rekening mee te worden gehouden bij het bepalen van de locatie van de voorziening.
  • De voorziening mag geen andere functie hebben zodat niet-rokers niet daar deze locatie hoeven. In de fietsenstalling mag bijvoorbeeld dus niet worden gerookt.
  • Het buitenterrein mag geen inpandige binnenplaats of binnentuin zijn maar moet buiten het gebouw zijn.

Indien je buitenruimte niet aan bovenstaande uitgangspunten voldoet is het niet langer toegestaan om op die plek buiten een rookruimte te faciliteren.

Wil jij hier eens over sparren?

Twijfel je of de rookvoorziening die jij buiten hebt aangewezen wel is toegestaan? Wij denken graag met je mee en kunnen ook ondersteunen bij het aanpassen van deze wijziging in je bedrijfsreglementen!