Deadline allereerste OSS-aangifte in zicht

22 oktober 2021
Nieuws

Vanaf 1 juli 2021 gelden nieuwe regels voor de afstandsverkopen aan particulieren in andere EU-lidstaten. Heb je je aangemeld voor de OSS-regeling met ingang van 1 juli 2021? Dan zit het eerste kwartaal er alweer op en ben je verplicht om uiterlijk 31 oktober 2021 jouw eerste OSS-aangifte (oftewel een btw-melding) in te dienen.

In de OSS-aangifte geef je voor het verstreken kwartaal de onder deze regeling vallende diensten en leveringen aan. Per EU-lidstaat geef je aan hoeveel btw is gefactureerd, het toegepaste btw-tarief en de omzet.

Betaal de verschuldigde btw op de OSS-aangifte voor 31 oktober 2021 aan de Nederlandse Belastingdienst. Zij zorgen voor de betaling aan de individuele EU-lidstaten. Let op, de betaling dient op 31 oktober door de Belastingdienst te zijn ontvangen.

Hoe dien je de OSS-aangifte in?

Als Nederlandse ondernemer dien je de OSS-aangifte in via de digitale omgeving van de Belastingdienst ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ door in te loggen met e-Herkenning (of DigiD bij natuurlijke personen die kwalificeren als ondernemers). Kies vervolgens voor ‘EU-btw éénloketsysteem’ en ‘Btw-meldingen’.

Buitenlandse ondernemers met een magazijn in Nederland die zich hebben aangemeld voor de OSS, hebben inloggegevens gekregen voor een apart portaal. Via datzelfde portaal kunnen zij de OSS-aangifte indienen.

Overige aandachtspunten

  • Heb je niets aan te geven over enig kwartaal? Dien dan alsnog tijdig een nihil OSS-aangifte in. Dit voorkomt schattingen, boetes en mogelijk uitsluiting van de OSS-regeling.
  • Via de OSS-aangifte kun je geen btw terugvragen. Heb je wel buitenlandse btw betaald en ben je daar niet geregistreerd? Vraag dan de betaalde btw terug door middel van een btw-teruggaafverzoek.
  • In de OSS-aangifte vermeld je enkel bedragen in euro’s. Bij het omrekenen van andere valuta’s naar euro’s gebruik je de wisselkoers die de Europese Centrale Bank bekendmaakt op de laatste dag van het kwartaal waarvoor je de OSS-aangifte doet.

Bij vragen over de afstandsverkopenregeling en de OSS-aangifte kun je contact opnemen met één van onze btw-adviseurs of een e-mail sturen naar btw@crop.nl.

Bekijk ook onze andere nieuwsuitingen over dit onderwerp: