De btw-aftrek voor de fiets van de zaak

23 april 2021
Nieuws

Als werkgever kun je een fiets verstrekken of ter beschikking stellen aan een medewerker. Een terechte vraag hierbij is wat de aanschaf van de fiets betekent voor de aftrek van btw. In dit nieuwsbericht brengen we jou graag op de hoogte van de btw-aftrek voor de fiets van de zaak.

Hoe zat het ook alweer?

Het verzorgen van privé-vervoer is een personeelsvoorziening waarop een correctie dient plaats te vinden op basis van het BUA. Het woon-werkverkeer wordt daarbij aangemerkt als privé-vervoer. Hierbij is een uitzondering gemaakt voor het ter beschikking stellen van een fiets aan een werknemer voor woon-werkverkeer. Als werkgever is het mogelijk om de btw op de kosten die samenhangen met de fiets in aftrek te brengen als wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • de werkgever verstrekt de fiets aan een werknemer of stelt de fiets ter beschikking aan een werknemer voor diens woon-werkverkeer;
  • de aankoopkosten bedragen niet meer dan € 749 inclusief btw of de totale kostprijs voor een leaserecht bedraagt niet meer dan € 749 inclusief btw;
  • in het kalenderjaar en in de twee voorafgaande kalenderjaren is geen fiets verstrekt of ter beschikking gesteld aan de werknemer; en
  • vanaf het moment dat de fiets is verstrekt of ter beschikking is gesteld aan de werknemer tot het einde van het kalenderjaar en in elk van de twee daaropvolgende kalenderjaren, wordt niet voorzien in een vergoeding of ander vervoer dan het vervoer per fiets voor 50% of meer van het aantal dagen dat de werknemer woon-werkverkeer verricht.

Indien niet wordt voldaan aan de bovengenoemde voorwaarden, dan zijn alsnog de reguliere regels van het BUA van toepassing. Voor deze regels verwijzen wij naar onze brochure over het BUA.

Goedkeuring

De Staatssecretaris heeft goedgekeurd dat de btw op de kosten van de fiets ook aftrekbaar is als de kosten van de fiets meer bedragen dan € 749 inclusief btw. Hierbij geldt dat de btw op de kosten tot € 749 inclusief btw aftrekbaar is en boven dat bedrag niet meer. Het in aftrek te brengen bedrag blijft zodoende maximaal € 130 (de btw bij een aankoopsom van € 749 inclusief btw).

Contact

Overweeg je om een fiets ter beschikking te stellen aan jouw medewerker(s) en wil je weten wat de gevolgen zijn voor de btw, neem dan contact op met één van onze btw-adviseurs of stuur een e-mail naar btw@crop.nl.

Bekijk ook…

Neem ook de gevolgen voor de andere belastingdisciplines door bij aanschaf van een fiets van de zaak. Bekijk daarvoor ons artikel ‘Fiets van de zaak: een interessant alternatief?’.

 

Bron: Besluit van 25 juni 2020, nr. 2020-4366.