Verbod op verpanding vervalt: meer financieringsopties voor mkb

20 mei 2025
Artikel

Per 1 juli 2025 treedt de Wet opheffing verpandingsverboden in werking. Deze wetswijziging verruimt de mogelijkheden voor bedrijven om hun geldvorderingen over te dragen of te verpanden, wat vooral het MKB meer financieringsopties biedt.

Wat houdt de wijziging in?

Tot nu toe kan in een contract of in algemene voorwaarden worden vastgelegd dat geldvorderingen niet overdraagbaar of verpandbaar zijn. Dit soort afspraken zijn vanaf 1 juli 2025 niet langer rechtsgeldig als het gaat om ‘geldvorderingen op naam die voortkomen uit de uitoefening van een beroep of bedrijf‘. Denk bijvoorbeeld aan vergoedingen voor geleverde diensten, vorderingen uit aannemingsovereenkomsten of uitstaande betalingen voor geleverde producten. Het idee is dat ondernemers hun facturen en andere vorderingen voortaan effectiever kunnen inzetten als zekerheid voor financiering.

De nieuwe wet geeft overigens nog wel een aantal uitzonderingen, zoals een geldvordering op een bank uit hoofde van een betaal- of spaarrekening. Dit soort geldvorderingen kunnen niet vrij worden overgedragen of verpand.

Waarom werden verpandingsverboden tot nu toe gebruikt?

Verpandingsverboden worden gebruikt om verschillende redenen:

  • Bedrijven willen controle houden over met wie ze zakendoen en weten aan wie ze moeten betalen;
  • Debiteuren vermijden extra administratieve lasten door meerdere schuldeisers;
  • Schuldenaren behouden de mogelijkheid tot verrekening met eventuele tegenvorderingen.

Belangrijke aandachtspunten voor de praktijk

Schriftelijke kennisgeving wordt verplicht

Bij overdracht of verpanding van een geldvordering moet de schuldenaar voortaan schriftelijk worden geïnformeerd (ook een e-mail valt hieronder). Zonder deze melding blijft betaling aan de oorspronkelijke schuldeiser bevrijdend.

 Overgangsperiode van drie maanden

Contractuele bepalingen die vóór 1 juli 2025 een verbod op overdracht of verpanding bevatten, blijven nog drie maanden van kracht. Na 1 oktober 2025 zijn ook deze afspraken nietig.

Voor welke ondernemers is dit belangrijk?

Deze wetswijziging heeft een positieve impact op MKB-ondernemers die financiering zoeken, factoringbedrijven en financiële instellingen.

Hoewel je als (MKB-)ondernemer misschien meer financieringsmogelijkheden krijgt is het ook belangrijk om als debiteur de administratie van facturen en betalingen goed in de gaten te houden. Ontvang je een brief of e-mail met de mededeling dat een crediteur zijn vordering heeft overgedragen of verpand en betaal je daarna conform factuur aan de crediteur, dan is die betaling niet bevrijdend. Je dient alsnog te betalen aan de pandhouder of verkrijger van de vordering.

Maak je zelf gebruik van een verbod dat jouw contractspartijen verbiedt om hun vordering over te dragen of te verpanden, dan hebben die vanaf 1 juli of 1 oktober 2025 geen werking meer. De mogelijkheid om te kunnen verrekenen met je contractspartij is daarmee tevens onzeker geworden. Het kan daarom wenselijk zijn om dergelijke contracten of algemene voorwaarden aan te passen of andere voorwaarden te bedingen.

Wat kun je nu al doen?

  • Administratieve processen checken of aanpassen voor adequate verwerking van eventuele kennisgevingen om dubbele betalingen te voorkomen;
  • Bestaande contracten en voorwaarden tegen het licht houden.

Mocht je meer willen weten over deze wetswijziging en de gevolgen voor je bedrijf, Neem dan gerust contact op met onze legal experts.

Neem contact op

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.