Steunmaatregelen corona ook na 1 oktober voortgezet

27 augustus 2020
Artikel

Het steunpakket voor bedrijven en organisaties die in de financiele problemen komen door de coronacrisis, wordt na 1 oktober voortgezet. Deze maatregelen blijven, in afgeslankte vorm, tot ver in 2021 van kracht. Wat verandert er mogelijk voor de NOW, de Tozo en TVL?

NOW stapsgewijs omlaag

De tegemoetkoming in de loonkosten, de NOW, wordt in etappes afgebouwd. De tegemoetkoming bedraagt nu nog 90% van de loonkosten wanneer een bedrijf 100% omzetverlies boekt. De omvang van de tegemoetkoming zou vanaf oktober stapsgewijs worden verminderd van 90% naar 80%, 70% en tenslotte 60%.

Omzetdaling

In de nieuwe plannen zou ook alleen nog recht op de NOW bestaan wanneer het omzetverlies minimaal 30% bedraagt. Dit is op dit moment nog 20%.

Ontslagboete

Verder zijn er plannen om de ontslagboete te beperken. Bedrijven die minstens 20 werknemers ontslaan, krijgen nu nog een boete van 5% van de tegemoetkoming. Tenzij hierover een akkoord met de vakbonden is bereikt of een verzoek tot mediation is ingediend bij de SER. Wat de beperking van de boete gaat inhouden, is nog niet bekend.

VL blijven

Ook de Tozo en TVL blijven bestaan, al worden er waarschijnlijk (extra) maatregelen getroffen om fraude tegen te gaan. Via de Tozo kunnen zelfstandigen die onder het bestaansminimum terechtkomen, een beroep op aanvullende bijstand doen. De TVL is een tegemoetkoming die in beginsel de helft van de vaste lasten van een bedrijf dekt, zoals huurkosten.

Specifieke branches

De nieuwe maatregelen worden zo vormgegeven dat zwaar getroffen sectoren zoals de horeca, evenementenbranche en de cultuursector voor langere tijd ondersteund blijven.

LET OP!
Deze plannen zijn nog niet officieel gepubliceerd. Via de CROP corona desk houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Neem contact op

Guido van Aarle
Guido van Aarle
Partner Tax