Advies Werving & Selectie

9 april 2021
Artikel

Hoe neem ik personeel aan?

Recruitment of werving en selectie. Elke ondernemer kent het wel, de in-, door- en uitstroom van werknemers. Werving en selectie is nodig op het moment dat een organisatie ontwikkeld, groeit of er een werknemer uitstroomt. Bij werving en selectie wordt er vaak gestreefd naar het aantrekken van een nieuwe werknemer die aan de bestaande functie-eisen voldoet. Echter is dit vaak moeilijker dan op voorhand gedacht. Hoe vind je medewerkers die bij mijn organisatie passen? En, wat vinden zij belangrijk?

Werving en selectie gaat verder dan enkel het zoeken naar geschikte kandidaten. Het gaat ook om het aantrekken van deze kandidaten. Als werkgever concurreer je op de arbeidsmarkt met veel andere werkgevers die opzoek zijn naar nieuwe werknemers. In een krappe arbeidsmarkt heeft een toekomstige werknemer vaak meerdere opties. Hoe pak je dit op een goede manier aan? Hoe zorg je ervoor dat een werknemer kiest voor jouw organisatie?

Wat komt er kijken bij Werving?

Voordat de vacature wordt uitgezet is het belangrijk om in kaart te brengen wat je als werkgever van een nieuwe werknemer verwacht.

  • De eerste stap is het opstellen van een gewenst functieprofiel als die er nog niet is. Als het functieprofiel duidelijk is kan de werving gestart worden.
  • De tweede stap is om te bepalen wat de loonrange voor de functie is, het minimale loon en maximale loon wat een werknemer kan gaan verdienen. En hoe bepaal je dit? Op dit moment ligt er een nieuw wetsvoorstel waarin is opgenomen dat je niet meer mag vragen naar huidige salaris en verplicht bent om te communiceren wat een kandidaat mag gaan verdienen bij instroom op een functie.
  • De derde stap is het opstellen van een vacature tekst aan de hand van het functieprofiel en de loonrange.
  • De vierde stap is om het gespreksproces vast te stellen. Hoeveel gesprekken worden er gevoerd en door welke collega’s.
  • De vijfde stap is het uitzoeken welke wervingskanalen bij jou passen/ waar je de gewenste kandidaten gaat bereiken.

Tip!
Maak één iemand verantwoordelijk voor het sollicitatie proces, benoem deze persoon ook in de vacature tekst dat kandidaten hier vooraf vragen aan kunnen stellen en wees vooraf duidelijk over de loon range om alle verwachtingen wederzijds te managen.

Wat komt er kijken bij Selectie?

Wanneer je de vacature hebt uitgezet zullen de eerste sollicitaties en cv’s binnenkomen. Om een goed beeld te krijgen van een kandidaat hoef je hem of haar niet direct uit te nodigen voor een gesprek. Als eerste is het belangrijk om de cv goed door te nemen. Wanneer je de juiste vragen weet te stellen is er al veel informatie te verkrijgen tijdens een eerste telefonische intake. Bij een positieve telefonische intake plan je het eerste fysieke of video gesprek in. Waarbij het eerste gesprek vaak gericht is op een verdere persoonlijke kennismaking en wederzijdse indruk te verkrijgen. Indien dit eerste gesprek ook positief is ga je over tot het inplannen van een  tweede gesprek om beter inzicht te krijgen in de inhoudelijke kennis. Wanneer duidelijk is dat beide partijen positief staan tegenover een dienstverband kan er in een eventueel derde gesprek een arbeidsvoorwaardenvoorstel worden gedaan.

Tip!
Betrek verschillende gesprekspartners bij de kennismaking en het inhoudelijk uitvragen van de benodigde kennis voor de functie. Eventueel kan bij de selectie een assessment worden toegevoegd in de procedure als het bijvoorbeeld een management functie betreft.

Wat is aantrekkelijk werkgeverschap?

Vaak wordt er gedacht dat werknemers de hoogte van het salaris de belangrijkste arbeidsvoorwaarde vinden. Echter is salaris vaak niet de belangrijkste arbeidsvoorwaarden maar hangt de interesse van een werknemer af van verschillende factoren, bijvoorbeeld een uitdagende functie of veel zelfstandigheid. Wanneer je als werkgever inspeelt op de behoeften van toekomstig werknemers maakt dit, dat je een aantrekkelijk werkgever wordt.

Een aantrekkelijke werkgever zijn in tijden van ‘the war of talent’ is erg belangrijk om nieuwe werknemers aan te trekken. Door te onderzoeken welke factoren belangrijk zijn voor de werknemers die jij probeert aan te werven, trek je automatisch de aandacht.

Tip!
Begin bij het begin. Welke waarden zijn voor jou als werkgever belangrijk? Je wilt werknemers aantrekken die hetzelfde belangrijk vinden als jij. Vind jij het bijvoorbeeld belangrijk om werknemers vanuit vertrouwen veel vrijheid te bieden, dan weet je dat je geen werknemers moet aantrekken die strakke regels en protocollen nodig hebben.

Meer weten?

Neem contact op met ons HR team Chantal en Coby! Zij geven graag advies over het opstellen van een goed arbeidsvoorwaarden beleid en bieden ondersteuning bij de werving en selectie.

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.