Whitepaper

10 vragen over het box 3-arrest van de Hoge Raad

3 oktober 2022

Op 30 juni 2022 heeft staatssecretaris Van Rij van Financiën het Besluit rechtsherstel box 3 gepubliceerd. In het besluit wordt de vormgeving en berekening van het box 3-rechtsherstel volgens de forfaitaire spaarvariant uitgewerkt.

De belastingheffing over sparen en beleggen (box 3) houdt de gemoederen al jaren bezig. Op 24 december 2021 deed de Hoge Raad een belangrijke uitspraak over box 3. Dit arrest kan grote gevolgen hebben voor het systeem van belastingheffing in box 3 sinds 2017.

CROP heeft een team van fiscalisten dat de ontwikkelingen naar aanleiding van het arrest van de Hoge Raad van 24 december 2021 op de voet volgt. Wij hebben de 10 meest gestelde vragen door spaarders en beleggers verzameld en geven onze reactie hierop, in de whitepaper die je onderaan deze pagina kunt downloaden.

 1. Wat maakt het arrest van de Hoge Raad van 24 december 2021 zo belangwekkend?
 2. Wat zijn de gevolgen van het arrest en wat kunnen spaarders/beleggers nu verwachten?
 3. Verder is op Prinsjesdag de overbruggingswet box 3 aangekondigd. Deze wet is van toepassing voor de jaren 2023 tot en met 2025 (zie vraag 5) welke actie moet ik ondernemen om te veel betaalde belasting terug te krijgen?
 4. Wat houdt massaal bezwaar in en welke gevolgen heeft dit voor mij?
 5. Hoe wordt het daadwerkelijk behaalde rendement precies berekend?
 6. Wat is het gevolg als het werkelijk behaalde rendement lager is?
 7. Kom ik ook in aanmerking voor een belastingvermindering wanneer ik niet (tijdig) bezwaar heb gemaakt tegen de box 3-heffing?
 8. Wat als ik een hoger rendement heb dan het forfaitair rendement?
 9. Hoe zit het met het arrest van de Hoge Raad en mijn voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2022 en volgende jaren?
  Wat kan CROP voor mij doen om te veel betaalde belasting terug te vragen?

Onze fiscalisten bestaan uit deskundigen op het gebied van belastingheffing over sparen en beleggen en deskundigen op het gebied van formeel belastingrecht. Samen kunnen zij je ondersteunen bij de afwikkeling van jouw bezwaarschrift, zodat je de te veel betaalde belasting terugkrijgt. Ook kunnen zij je ondersteunen wanneer je volgens de Belastingdienst– vanwege beperkte toepassing van het arrest door de Belastingdienst – niet voor belastingteruggave in aanmerking komt.

Bij vragen kun je vrijblijvend contact opnemen met je eigen relatiebeheer bij CROP of met Majid Ettafahi, Ernst Meijer, Nienke Zomer, Brian Pennings of Robert Honing.

Download

Contactpersonen

Nienke Zomer
Tax Consultant