Registreer je tijdig voor de OSS-aangifte, ook als onderdeel van een fiscale eenheid
Sinds 1 april 2021 is het mogelijk om je te registreren voor de OSS-aangifte ter voorbereiding op de wijzigingen in de afstandsverkopenregeling per 1 juli 2021. De wijzigingen treden al begin volgende maand in werking. Meld je dus zo snel mogelijk aan voor de OSS-aangifte, indien je daarvan gebruik wilt maken.
Je kunt je als Nederlandse ondernemer registreren voor de OSS-aangifte middels de digitale omgeving van de Belastingdienst ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ door in te loggen met e-Herkenning (of DigiD bij natuurlijke personen die kwalificeren als ondernemers). In een eerder nieuwsbericht vind je alle stappen van de registratie.
Registratie fiscale eenheid
Is er een fiscale eenheid voor de btw? Dan kun je op het niveau van de fiscale eenheid geen gebruik maken van de OSS-aangifte. De Nederlandse fiscale eenheid wordt namelijk niet erkend door andere lidstaten, waardoor de fiscale eenheid in het buitenland niet aan de omzetbelastingverplichtingen kan voldoen. De werkmaatschappij die de leveringen verricht, moet zich registreren voor de OSS-aangifte. Zijn er meer werkmaatschappijen die afstandsverkopen doen? Dan moeten die afzonderlijk worden geregistreerd. Praktische aandachtspunten:
- Geef bij de registratie voor de OSS-aangifte het antwoord ‘nee’ op de vraag of de aanvrager onderdeel is van een fiscale eenheid.
- Heb je al een fiscale eenheid geregistreerd voor de OSS? Dan zet de Belastingdienst de registratie automatisch over.
Bij vragen over de afstandsverkopenregeling en de OSS-aangifte kun je contact opnemen met één van onze btw-adviseurs of een e-mail sturen naar btw@crop.nl.
Bekijk ook onze andere nieuwsuitingen over dit onderwerp: