De bedrijfsopvolgingsregeling: nu op de formatietafel, straks van tafel?

19 april 2021
Nieuws

Diverse media berichtten er al over: afschaffing of versobering van de bedrijfsopvolgingsregeling staat op de politieke agenda.

De bedrijfsopvolgingsregeling (hierna BOR) bestaat uit een faciliteit voor de inkomstenbelasting en een faciliteit voor de schenk/erfbelasting.

In de inkomstenbelasting bestaat de faciliteit uit een doorschuifregeling, waardoor onder bepaalde voorwaarden op het moment van schenking of ingeval van overlijden nog niet hoeft te worden afgerekend over de meerwaarde van het aanmerkelijk belang in box 2. Het ondernemingsvermogen wordt doorgeschoven naar de opvolger, waarbij de inkomstenbelastingclaim blijft bestaan. De belastingheffing wordt hierdoor uitgesteld.

In de Successiewet is een bedrijfsopvolgingsregeling opgenomen waardoor minder dan wel geen schenk/erfbelasting hoeft te worden betaald over verkregen ondernemingsvermogen. Deze vrijstelling in 2021 is 100 procent wanneer het totale ondernemingsvermogen niet meer bedraagt dan €1.119.845. Daarnaast geldt een vrijstelling van 83% voor het ondernemingsvermogen dat meer bedraagt dan €1.119.845. In de praktijk loopt de belastingbesparing op tot 20% van de waarde van de aandelen.

Bekijk hier onze flyer over de BOR

De BOR staat al langer ter discussie. Zo werd in het rapport Bouwstenen voor een beter belastingstelsel van 18 mei vorig jaar meerdere voorstellen gedaan om deze regeling in te perken. Voor meer informatie over dit rapport verwijzen wij je graag naar ons artikel hierover. Thans hebben politieke (met name linkse) partijen een versobering van de BOR in hun verkiezingsprogramma staan.

Toch zijn er ook belangrijke tegengeluiden te horen. Familiebedrijven vormen immers een belangrijk onderdeel van onze economie en dragen veel bij aan de werkgelegenheid.

Het is straks aan het kabinet wat er uiteindelijk gebeurt met de BOR. Ben je van plan om een bedrijfsopvolgingstraject te starten of is dit iets wat voor jou mogelijk in de toekomst gaat spelen? Neem dan nu contact op met één van de specialisten van CROP family services.