Van de wet naar de werkvloer: welke voordelen biedt aanvullend rouwverlof?
Rouwverlof is meer dan een formaliteit; het is erg belangrijk in het ondersteunen van werknemers die een dierbare hebben verloren. Als werkgever dien je te erkennen dat het verlies van een naaste een emotionele en praktisch zware gebeurtenis is. In dit artikel schrijven wij over de gebreken van de wet en voordelen van adequaat rouwverlof.
Neem voor advies, specifieke casussen of op maat gemaakt beleid contact met ons op via hradvies@crop.nl. We helpen je graag bij het opstellen van een rouwverlofbeleid.
Het initiatiefwetsvoorstel ‘Wet invoering rouwverlof’ voegt rouwverlof toe aan de ‘Wet Arbeid en Zorg’ en geeft werknemers met minderjarige kinderen de mogelijkheid om tijd te nemen om te rouwen, zonder zich zorgen over hun inkomen te maken.
Hoewel de wet een belangrijke stap vooruit is én een taboe doorbreekt, roept het ook vragen op over de praktische uitvoering, de complexiteit van de wet en de noodzaak van aanvullend beleid. Recent publiceerde de Raad van State advies over dit wetsvoorstel. Er is aangeraden het voorstel eerst aan te passen, vanwege mogelijke problematiek met de toepassing.
Knelpunten in de wet
Er zijn een aantal onderdelen in het initiatiefwetsvoorstel die het doel om nabestaanden te ondersteunen in de weg kunnen staan. Zo richt de wet zich alleen op het verlies van een partner of minderjarig kind, waardoor andere vormen van verlies (zoals dat van een meerderjarig kind, ouder, vriend of collega) niet worden erkend. Hierdoor ontstaat een onnatuurlijke scheiding.
Daarnaast biedt de wet geen ruimte voor maatwerk, wat problematisch kan zijn voor de persoonlijke behoeften van elke rouwsituatie. Ook ontbreken duidelijke en meetbare regels, wat zorgt voor onzekerheid over het gebruik en de beoordeling van rouwverlof. Tot slot is er (nog) geen ondersteuning voor werkgevers vanuit het UWV, wat vooral kleinere bedrijven voor financiële en organisatorische uitdagingen kan stellen.
Een aanvulling op het wetsvoorstel zou daarom wenselijk zijn. Daarbij hoef je natuurlijk niet te wachten tot het voorstel is aangepast of de wet in is gesteld; wij adviseren om nu al initiatief te nemen en een omgeving te creëren waarin rouwende werknemers de steun krijgen die ze nodig hebben.
Voordelen geschikt rouwverlof
Het is belangrijk om je als werkgever bewust te zijn van de voordelen van een passend rouwverlofbeleid. Naast dat je voldoet aan wetgeving en je inzet voor goed werkgeverschap, zorgt dit ook voor een stabiele en productievere werkomgeving. Door werknemers de mogelijkheid te geven om te rouwen zonder zorgen over inkomen of werk, verbeter je de werkcultuur en verminder je stress en verzuim.
Dit kan leiden tot een betere band met je werknemer, verbetert werkprestaties en bevordert een positieve bedrijfsreputatie. Bovendien bevordert rouwverlof inclusiviteit en sociale verantwoordelijkheid, door rekening te houden met de verschillende behoeften van werknemers. Iedereen gaat anders om met rouw: sommigen zoeken afleiding in werk, terwijl anderen rust nodig hebben om hun verdriet te verwerken. Deze voordelen gelden voor verschillende manieren van rouw, niet alleen voor de wettelijke regels.
Wij raden werkgevers dan ook aan aanvullend beleid op het rouwverlof te ontwikkelen, zodat deze verlofsoort volledig wordt benut en beter aansluit bij de persoonlijke omgangsvormen van werknemers.
Rouwverlof optimaal benutten
Om slim gebruik te maken van rouwverlof, is de samenwerking tussen werkgevers en werknemers bepalend. Werkgevers kunnen duidelijke richtlijnen voor rouwverlof opstellen, empathie tonen door ondersteuning en veiligheid te bieden, flexibele verlofmogelijkheden overwegen, een goede opvolging verzorgen en managers trainen in het omgaan met rouwverlof.
Werknemers kunnen hun rouwverlofbehoeften communiceren, werk plannen en/of delegeren, de tijd nemen voor emotioneel herstel (wanneer gewenst met hulp) en contact houden met de werkgever tijdens de rouwverlofperiode. Deze samenwerking maakt dat werknemerswelzijn wordt ondersteund en voortgang van bedrijfsvoering wordt verzekerd.
Bij het overlijden van een collega is extra aandacht vereist. Werkgevers kunnen niet alleen ondersteuning bieden aan de familie van de overledene, maar ook rouwverlof organiseren voor (directe) collega’s. Interne begeleiding (zoals gesprekken met een bedrijfspsycholoog) en herdenkingsbijeenkomsten ondersteunen verwerking van verlies en versterken het gemeenschapsgevoel op de werkvloer.
Inzetten voor werkgeversvergoeding
Helaas biedt het UWV momenteel geen vergoedingen aan werkgevers die te maken krijgen met rouwende werknemers, ongeacht de oorzaak. Werkgevers zullen hier dus zelf maatregelen voor moeten nemen en kosten moeten maken. De instelling van het initiatiefwetsvoorstel is een belangrijke stap richting de invoering van een vergoeding via het UWV, want het versterkt de wettelijke basis voor werkgevers om extra ondersteuning te bieden aan medewerkers in rouw.
Toch is het belangrijk om je als werkgever in te zetten om aandacht voor dit onderwerp te vragen bij het UWV en andere relevante instanties. Wil je weten hoe? Deel dan jouw vraag met hradvies@crop.nl.
Invoering rouwverlof
Om ondernemers te helpen rouwverlofbeleid te ontwikkelen, hebben we een praktisch HR Rouwverlofbeleid en twee rouwprotocollen (inclusief de mogelijkheid tot uitbreiding met templates van condoleancebrieven) ontwikkeld.
Het HR Rouwverlofbeleid biedt suggesties en een direct implementeerbaar stuk als aanvulling op het initiatiefwetsvoorstel in het belang van de werknemer, zonder verlies van het minimaal geldende van de wet. De twee rouwprotocollen (over werknemers die een dierbare verliezen en de situatie dat een werknemer overlijdt) omvatten checklists met consistente procedures en (tips voor) gelijk inzetbare middelen.
Het HR Rouwverlofbeleid en de rouwprotocollen zijn daarnaast aanpasbaar naar de behoeften van jouw organisatie. Met deze tools kan niet alleen worden voldaan aan de wettelijke vereisten, maar er wordt (door een passend en efficiënt beleid toe te passen) ook een zorgzame werkplek gecreëerd.
Neem vrijblijvend contact op met hradvies@crop.nl, om te ontdekken hoe wij kunnen helpen bij het vormgeven en implementeren van HR Rouwverlofbeleid dat is afgestemd op jouw organisatie.
Disclaimer
Als een cao van toepassing is op jouw organisatie, kan deze al bepalingen over rouwverlof bevatten. Als er geen cao of een minimum cao van toepassing is, dan is het mogelijk om hier positief van af te wijken met eigen beleid.