Voorkom belastingrente

1 februari 2022
Nieuws

Doe op tijd aangifte van vennootschaps- en inkomstenbelasting en voorkom belastingrente.

Vennootschapsbelasting

Belastingplichtigen voor de vennootschapsbelasting moeten hun aangifte vennootschapsbelasting in beginsel binnen 5 maanden na afloop van het kalenderjaar indienen bij de Belastingdienst, indien het boekjaar gelijk is aan het kalenderjaar. De Belastingdienst berekent in sommigen gevallen belastingrente. Hiervan is sprake als bijvoorbeeld de aanslag is opgelegd op of na 6 maanden na afloop van het boekjaar (na 1 juli als boekjaar gelijk is aan het kalenderjaar).

De Belastingdienst berekent daarentegen in de volgende gevallen geen belastingrente:

  • Indien de belastingplichtige de aangifte vennootschapsbelasting indient binnen 5 maanden na afloop van het boekjaar en de Belastingdienst de belastingaanslag oplegt conform de ingediende aangifte.
  • Indien de belastingplichtige een voorlopige aanslag aanvraagt binnen 4 maanden na afloop van het boekjaar.

Vanwege de coronapandemie was de belastingrente tijdelijk verlaagd naar 4% voor de periode van 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2021. De belastingrente in de vennootschapsbelasting is weer verhoogd naar 8% per 1 januari 2022. Stel daarom de winstverwachting voor 2022 in een vroeg stadium vast om belastingrente te voorkomen door middel van het aanvragen van een voorlopige aanslag.

Inkomstenbelasting

Voor de inkomstenbelasting wordt geen rente berekend als de aangifte voor 1 mei volgend op het jaar waarover u belastingaangifte doet wordt ingediend. Als de aangifte na 1 mei gedaan wordt dan wordt er over verschuldigde belasting rente van 4% berekend vanaf 1 juli volgend op het jaar waarover u aangifte doet. Omdat over 2020 en 2021 vele aanslagen naar beneden of nihil zijn bijgesteld als gevolg van de coronapandemie zijn veel automatische schattingen van de belastingdienst die gebaseerd zijn op voorgaande jaren aan de lage kant. Vraag daarom op tijd, voor 1 mei 2022, een reële voorlopige aanslag 2022 aan om belastingrente te voorkomen.

Heb je vragen over de vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten.