Slechts één pro rata voor het geheel van toepassing
Voor de vooraftrek van in rekening gebrachte btw die moet worden toegerekend aan zowel btw-belaste prestaties als btw-vrijgestelde prestaties, dien je in de regel een pro rata vast te stellen op basis van de omzetverhouding tussen jouw btw-belaste prestaties en btw-vrijgestelde prestaties. Het is toegestaan om de pro rata op basis van de omzetverhouding niet toe te passen als dit een onjuiste voorstelling van zaken geeft. Je stelt de pro rata dan vast op basis van het werkelijk gebruik, bijvoorbeeld aan de hand van de oppervlakte van een pand.
Hoge Raad-uitspraak
De Hoge Raad heeft zich recent uitgelaten over de berekening van de pro rata. In de betreffende zaak heeft de belanghebbende (een fiscale eenheid btw) een ICT-platform laten ontwikkelen. Daarnaast verzorgt de belanghebbende btw-vrijgestelde kinderopvang. De belastingplichtige heeft de omvang van het aftrekbare gedeelte van de btw van het ICT-platform bepaald aan de hand van het werkelijk gebruik (pro rata van 63%). Voor de aftrek voor alle overige goederen en diensten is de pro rata op basis van de omzetverhouding bepaald (pro rata van 2%). De Belastingdienst is echter van mening dat de pro rata niet op verschillende manieren kan worden berekend, maar in het geheel van alle gemengd gebruikte goederen en diensten moet worden bezien.
De Hoge Raad ging hierin mee en heeft beslist dat de pro rata naar werkelijk gebruik uitsluitend toepasbaar is, indien aannemelijk is dat het werkelijke gebruik van alle voor gemengd gebruik bestemde goederen en diensten, als geheel genomen, niet overeenkomt met de mate van aftrek berekend volgens de pro rata naar omzetverhouding. Het is niet toegestaan om de btw-aftrek ter zake van gemengd gebruik op te splitsen in een gedeelte op basis van werkelijk gebruik en een gedeelte met een pro rata op omzetverhouding.
Belang van de uitspraak
De Hoge Raad heeft met deze uitspraak nogmaals laten blijken dat de bewijslast erg strikt is en dat je als belastingplichtige aannemelijk moet maken dat het werkelijk gebruik nauwkeurig en objectief is vast te stellen voor alle prestaties. Het is niet mogelijk om meerdere berekeningsmethoden tegelijk te gebruiken.
Gebruik je meerdere berekeningsmethoden voor de pro rata en heb je dat mogelijk in het verleden zelfs afgestemd met de Belastingdienst? Beoordeel jouw pro rata dan opnieuw en ga na of je je nog kan beroepen op de gemaakte afspraken met de Belastingdienst. Het is beter om discussies over de pro rata vooraf met de Belastingdienst te voeren. Stem je de pro rata niet af aan de voorkant? Zorg dan voor een goede onderbouwing, waarmee je het werkelijk gebruik voor alle verrichte prestaties nauwkeurig en objectief kan vaststellen..
Contact
Wil je meer informatie over het recht op aftrek, lees dan ook ons whitepaper Aftrek van voorbelasting. Heb je vragen over het vaststellen van de pro rata bij gemengde prestaties? Neem dan contact op met één van onze btw-adviseurs of stuur een e-mail naar btw@crop.nl.
Bron: Hoge Raad 23 april 2021