Horecabedrijven opgelet: wel recht op aftrek van btw wanneer je niet de eindgebruiker bent

7 oktober 2021
Nieuws

Het doel van de btw is het belasten van consumptief gebruik. Bij het inkopen van spijzen en dranken van een horecabedrijf of restaurant, mag je de btw die aan jou in rekening is gebracht in beginsel niet in aftrek brengen. Consumptief gebruik door ondernemers wordt namelijk ook gewoon belast met btw. De huidige regeling leidt er echter toe dat een ondernemer die geen eindgebruiker is – en dus de spijzen en dranken niet consumeert – geen recht heeft op aftrek van btw.

In het besluit van 14 september 2021 heeft de Staatssecretaris goedgekeurd dat je wel recht op aftrek van btw hebt, indien je niet de eindgebruiker bent, maar dezelfde prestatie verricht en inclusief btw doorbelast aan een derde. De Staatssecretaris beoogt hiermee cumulatie van btw te voorkomen bij het uitbesteden van het verstrekken van dranken en spijzen. Deze goedkeuring geldt met ingang van 23 september 2021. Heb je eerder al gehandeld conform deze goedkeuring? Dan hoef je hier niet op terug te komen.

Wil je gebruik maken van deze goedkeuring, vermeld dan op de factuur aan jouw afnemer dat het gaat om het (geheel of gedeeltelijk) verstrekken van spijzen en dranken voor gebruik ter plaatse zoals bedoeld in artikel 15, vijfde lid, van de wet op de omzetbelasting 1968.

Heb je vragen bij het beoordelen of jij gebruik kan maken van deze goedkeuring? Neem dan contact op met één van onze btw-adviseurs.