Besluit btw-heffing bij werkzaamheden van toezichthouders en van leden van diverse commissies

11 mei 2021
Nieuws

Om als ondernemer voor de omzetbelasting te worden aangemerkt, dien je zelfstandig een economische activiteit te verrichten. Uit recente rechtspraak is duidelijk geworden dat je als lid van een Raad van Commissarissen of een bezwaaradviescommissie geen zelfstandige economische activiteit verricht. Zie onze flyer: Commissaris en btw.

Op 6 mei 2021 heeft de Staatssecretaris van Financiën een besluit gepubliceerd dat invulling geeft aan het begrip ‘zelfstandigheid’ bij de uitoefening van een economische activiteit door toezichthouders en leden van commissies. Het besluit werkt terug tot 13 juni 2019.

Verduidelijking onzelfstandigheid

In het besluit worden vier situaties benoemd waarin de zelfstandigheid in de uitoefening van een economische activiteit bij die natuurlijk persoon ontbreekt. Het gaat om de volgende situaties:

  • Een natuurlijk persoon die op persoonlijke titel werkzaamheden verricht als statutair lid van een toezichtsorgaan met wettelijke grondslag in publiek- of privaatrecht (o.a. N.V., B.V. en pensioenfonds). Deze persoon treedt niet zelfstandig op indien uit de statuten en de daarop gebaseerde reglementen blijkt dat hij die werkzaamheden verricht op naam van en onder verantwoordelijkheid van dat toezichthoudende orgaan.
  • Een natuurlijk persoon die op persoonlijke titel werkzaamheden verricht als lid van een toezichtsorgaan zonder wettelijke grondslag in publiek- of privaatrecht (o.a. stichtingen en verenigingen). In deze situatie is geen sprake van zelfstandigheid als uit de statuten blijkt dat hij die werkzaamheden verricht op naam van en onder verantwoordelijkheid van dat toezichthoudende orgaan en de leden geen individuele verantwoordelijkheid dragen voor de handelingen van de raad inzake de vertegenwoordiging van die rechtspersoon.
  • Een natuurlijk persoon die voorzitter of lid van een bezwaaradviescommissie is, treedt niet zelfstandig op, omdat hij bij de uitoefening van zijn taak als geheel op naam van en onder verantwoordelijkheid van die commissie, veelal als onderdeel van een bestuursorgaan, optreedt.
  • Een natuurlijk persoon die op persoonlijke titel werkzaamheden verricht als voorzitter of lid van een toetsingscommissie, geschillencommissie en daarmee vergelijkbare commissies, ontbeert zelfstandigheid indien uit de statuten blijkt dat de persoon extern geen individuele taken en verantwoordelijkheden heeft, maar statutair en reglementair een bepaalde taakstelling van de commissie als geheel uitvoert.

Het besluit sluit af met een goedkeuring voor de periode vanaf 13 juni 2019 tot en met 6 mei. De btw die in deze periode in rekening is gebracht en die bij de afnemer in aftrek is gebracht hoeft niet te worden gecorrigeerd.

Heb je vragen of behoefte aan advies over jouw btw-positie als commissaris, toezichthouder of lid van een commissie? Of wil je als organisatie weten hoe hier mee om te gaan, neem dan contact op met één van onze btw-adviseurs of stuur een e-mail naar btw@crop.nl.

 

 

Bron: Besluit btw-heffing bij werkzaamheden van toezichthouders en van leden van diverse commissies