Werken met ZZP’ers: aandachtspunten en veranderingen per 2025

16 juli 2024
Nieuws

Werken met zelfstandigen biedt vrijheid en flexibiliteit, mede om die reden is het aantal ZZP’ers sinds 2013 met 336.000 toegenomen en is nu 13% van alle werkenden ZZP’er. De beoordeling van de arbeidsrelatie is voor zowel de ZZP’er als de opdrachtgever belangrijk. Immers, indien sprake is van schijnzelfstandigheid kan dit voor de opdrachtgever forse financiële gevolgen met zich meebrengen. Zoals het alsnog moeten afdragen van loonbelasting en sociale zekerheidspremies. Ook zou de ZZP’er succesvol kunnen stellen dat sprake is van een arbeidsovereenkomst en dus aanspraak maken op de rechten die een werknemer heeft, zoals loondoorbetalingsverplichting bij ziekte, recht op doorbetaalde vakantie, ontslagbescherming en een transitievergoeding. Ook kunnen cao’s en pensioenregelingen van toepassing worden.

Om te beoordelen of sprake is van een echte ZZP’er dan wel een schijnzelfstandige dienen diverse factoren beoordeeld te worden.

De afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen ten aanzien van de beoordeling van de arbeidsrelatie geweest en nog altijd staat deze ontwikkeling niet stil. Wel heeft de Belastingdienst aangekondigd vanaf 1 januari 2025 het handhavingsmoratorium op te heffen. Dit betekent dat de Belastingdienst – ook indien er geen sprake is van misbruik – kan gaan naheffen bij de opdrachtgever indien gewerkt wordt met schijnzelfstandigen. Het is dan ook belangrijk om de komende maanden in kaart te brengen of en in hoeverre uw onderneming risico loopt op dit gebied en wat er gedaan kan worden om deze risico’s te beperken.

 

We hebben hiertoe een aantal vragen opgesteld die u kunt gebruiken om alvast een eerste inschatting te maken. Uiteraard kunt u contact opnemen met CROP om de risico’s verder door te spreken en te zien welke specifieke maatregelen u kunt en moet nemen om de risico’s zo veel mogelijk te beperken. CROP tax en legal helpen u graag verder.

  1. Werkt de ZZP’er alleen voor u of heeft de ZZP’er meerdere opdrachtgevers?
    Een ZZP’er die (bijvoorbeeld voor een lange periode) afhankelijk is van één opdrachtgever is een indicatie dat geen sprake is van een zelfstandige.
  2. Bepaalt u als opdrachtgever hoeveel uur de ZZP’er aan het werk is en wanneer deze uren worden gemaakt? En bent u bevoegd om aanwijzingen en instructies te geven over de wijze waarop de werkzaamheden uitgevoerd moeten worden?
    Zelfstandigen hebben doorgaans controle over hun eigen werkwijze zowel qua invulling als moment waarop ze de werkzaamheden verrichten. Indien dit niet het geval is en de opdrachtgever de werkzaamheden kan controleren en op basis daarvan kan ingrijpen, is dit een indicatie dat geen sprake is van een zelfstandige.
  3. Worden de werkzaamheden verricht binnen het organisatorische kader van uw organisatie?
    Een zelfstandige die de werkzaamheden verricht met behulp van bedrijfsmiddelen dan wel andere voorzieningen (zoals materialen, dezelfde opleidingen/onboardingproces als werknemers), is een indicatie dat er geen sprake is van een zelfstandige.
  4. Verricht de ZZP’er werkzaamheden die vergelijkbaar zijn met werkzaamheden die werknemers verrichten? Als voor de ZZP’er dezelfde werkafspraken, gedragsregels of voorschriften als voor werknemers gelden, is dat een indicatie dat geen sprake is van een zelfstandige.
  5. Is de ZZP’er werkzaam voor eigen rekening en risico?
    Als de ZZP’er bijvoorbeeld geen debiteuren-, aansprakelijkheids- en/of financiële risico’s loopt, kan dit een indicatie zijn dat geen sprake is van een zelfstandige.
  6. Treedt de ZZP’er tijdens de werkzaamheden zelfstandig naar buiten?
    Als voor de ZZP’er bijvoorbeeld kledingvoorschriften/visitekaartjes etc. gelden die ook voor werknemers gelden, is dat een indicatie dat er geen sprake is van een zelfstandige.

 

Neem contact op

Relevante diensten

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.