Waarom is het toestemmingsvereiste (artikel 1:88 BW) zo belangrijk?
In dit artikel vertellen we wat het toestemmingsvereiste is en waarom het zo belangrijk is om na te gaan of er toestemming van de echtgenoot nodig is voor een overeenkomst.
Wat is het toestemmingsvereiste?
Artikel 1:88 van het Burgerlijk Wetboek (BW) bepaalt dat echtgenoten bepaalde overeenkomsten niet zonder toestemming van hun partner mogen aangaan. Het artikel geldt voor alle echtgenoten, dus ook voor echtgenoten getrouwd onder huwelijkse voorwaarden en geregistreerd partners, en waarborgt de bescherming van het gezamenlijk vermogen van gehuwden.
Voorbeeld: persoonlijk borgstellen
De toestemming van de andere echtgenoot is onder andere nodig bij borgstelling, die afwijkt van de normale uitoefening van je beroep of bedrijf.
Dit is bijvoorbeeld het geval als een vennootschap financiering van de bank aantrekt, waarbij de bank als voorwaarde stelt dat de bestuurder zich persoonlijk borgstelt voor de verplichtingen van de vennootschap. Als de vennootschap de verplichtingen niet kan nakomen, spreekt de bank de bestuurder tot betaling aan. Wanneer een echtgenoot zich borg wil stellen, is hiervoor in veel gevallen de toestemming nodig van de andere echtgenoot.
Toestemming is vrijwel altijd vereist
Wat kan worden gekwalificeerd als ‘de normale uitoefening van het bedrijf’ hangt steeds af van de omstandigheden van het geval. Toestemming is vrijwel altijd vereist. De gevallen waarin geen toestemming is vereist, mogen worden beschouwd als uitzondering op de hoofdregel.
Vernietiging van de borgstelling
Als iemand zich persoonlijk borg heeft gesteld, niet onder de uitzondering valt en de echtgenoot geen toestemming heeft gegeven, kan de borgstelling door de echtgenoot van de borgsteller worden vernietigd. Vernietiging wil zeggen dat de borgstelling geacht wordt nooit te hebben bestaan, waardoor degene die zich borg heeft gesteld niet in privé kan worden aangesproken.
Dit kan voor een schuldeiser verstrekkende gevolgen hebben: de eerder afgegeven zekerheid valt immers weg, waardoor een schuldeiser in zijn verhaalsmogelijkheden wordt beperkt.
Conclusie
Wanneer iemand zich persoonlijk wil borgstellen, is het belangrijk om na te gaan of toestemming van de echtgenoot is vereist. Er zijn uitzonderingen waarin geen toestemming is vereist, maar deze zijn niet op voorhand te benoemen.
Neem contact op
Heb je vragen over het laten mee-tekenen van de echtgenoot of wil je hierover advies? Neem gerust contact met ons op en we helpen je graag verder.