Artikel

Vergunning artikel 23: verleggen van de invoer-btw

13 juli 2022

Importeer jij goederen vanuit landen buiten de EU? Dan betaal je op het moment van de invoer btw bij de douane, tenzij je gebruik maakt van de zogenoemde Vergunning artikel 23. Dit is een regeling waarbij de betaling van de invoer-btw wordt verlegd naar de reguliere btw-aangifte. Hieronder lees je meer over de gevolgen, voordelen en voorwaarden van de artikel 23 vergunning.

Gevolgen Vergunning artikel 23

Heb je een Vergunning artikel 23, dan betekent dat het volgende:

 • Je draagt de invoer-btw af bij de reguliere btw-aangifte.
  In tegenstelling tot het direct bij de Douane aangeven en betalen van de invoer-btw, geef je de invoer-btw aan in rubriek 4a van jouw btw-aangifte (‘Leveringen/diensten uit landen buiten de EU’). De invoer-btw neem je op in de btw-aangifte over het tijdvak waarin het invoertijdstip valt.
 • Je brengt de invoer-btw direct weer in aftrek als voorbelasting in de btw-aangifte.
  De invoer-btw breng je in aftrek in rubriek 5b van de btw-aangifte (‘Voorbelasting’). Uiteraard geldt dit alleen indien en voor zover je recht op aftrek van btw op kosten hebt.
 • Je betaalt per saldo dus niets.
  Bij het aangeven van de invoer-btw en het in aftrek brengen van de invoer-btw op één btw-aangifte, betaal je per saldo niets.

Het voordeel van de artikel 23 vergunning is dus dat je geen btw hoeft voor te schieten. Dit is met name aantrekkelijk indien je vaak goederen importeert of goederen van hoge(re) waarde.

Verzoek Vergunning artikel 23

Wil je gebruik maken van de artikel 23 vergunning, dan kan je deze aanvragen bij de Belastingdienst. Graag helpen wij je daarmee verder. Wij kunnen ook direct met je mee kijken of je wel in aanmerking komt voor deze vergunning. Je moet namelijk onder meer voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Je woont in Nederland of bent daar gevestigd, dan wel heb je een vaste inrichting of een fiscaal vertegenwoordiger.
 • Je voert regelmatig goederen in of je voert incidenteel goederen in én hebt een fiscaal vertegenwoordiger.
 • Je voert een bedrijfsadministratie die onder meer alle benodigde gegevens bevat omtrent de ingevoerde goederen en op basis waarvan het bedrag aan invoer-btw eenvoudig is vast te stellen.

Bulkgoederen

In uitzonderingsgevallen is het niet nodig om de artikel 23 vergunning aan te vragen. Je maakt dan automatisch gebruik van de verlegging van de invoer-btw van de Douane naar de btw-aangifte. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je bulkgoederen importeert.

Contact

Heb je vragen over de artikel 23 vergunning of heb je hulp nodig bij de aanvraag hiervan? Neem dan contact op met één van onze btw-adviseurs of stuur een e-mail naar btw@crop.nl.

Download

Contactpersoon

Resi Verstegen
Tax Consultant
+31 (0) 33 - 46 357 27 info@crop.nl