Uitvoer en btw

13 april 2022
Artikel

Indien je als ondernemer goederen buiten het btw-gebied van de EU[1] brengt, is er sprake van uitvoer. Het maakt daarbij niet uit of je de goederen aan een particulier of ondernemer levert. Indien je voldoet aan de voorwaarden breng je het nultarief in rekening. Als de afnemer van buiten de EU de goederen zelf afhaalt, kun je het nultarief slechts toepassen indien je aantoont dat de goederen de EU hebben verlaten en dat de afnemer een ondernemer is.

Bewijslast

Om het nultarief toe te passen, moet uit boeken en bescheiden blijken dat de goederen zijn uitgevoerd. Als ondernemer dien je aannemelijk te maken dat de goederen zijn geleverd en vervoerd naar een bestemming buiten de EU, maar hoe doe je dat?

Het aantonen van de uitvoer kun je onder meer doen aan de hand van:

  • facturen van de transporteur;
  • vrachtbrieven of CMR’s;
  • uitvoeraangiften;
  • invoeraangiften in land van bestemming;
  • certificaten van uitvoer;
  • correspondentie met de buitenlandse afnemer;
  • facturen van de buitenlandse afnemer;
  • documenten inzake de transportverzekering.

Maakt jouw onderneming onderdeel uit van een ketentransactie waarbij de goederen rechtstreeks van de eerste leverancier naar de uiteindelijke afnemer buiten de EU worden verzonden? Dan geldt voor jouw levering het nultarief, mits je een schriftelijke opdracht tot uitvoer of opslag in een entrepot hebt. Ook bij het uitvoeren van motorrijtuigen en pleziervaartuigen worden aanvullende eisen gesteld.

Contact

Heb je vragen inzake de bewijslast van de door jouw onderneming uitgevoerde goederen? Neem dan contact op met één van onze btw-adviseurs of stuur een e-mail naar btw@crop.nl. Heb je andere vragen? Ook dan helpen wij je graag verder.

[1] Binnen de EU wordt onderscheid gemaakt tussen het douanegebied en het btw-gebied. Zo behoren bijvoorbeeld de Canarische Eilanden wel tot het douanegebied, maar niet tot het btw-gebied en behoort Monaco niet tot het douanegebied, maar wel tot het btw-gebied.

Download

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.