Status voorstellen VAT in the digital age (VIDA)
De Europese Commissie heeft al op 8 december 2022 diverse voorstellen (VIDA) gepubliceerd om de btw-regels te moderniseren en aan te passen aan het digitale tijdperk. In de tussentijd zijn onderdelen van enkele voorstellen meerdere keren aangepast, maar is er nog steeds geen definitieve goedkeuring van de lidstaten. De verwachting is echter dat de voorstellen uiteindelijk worden goedgekeurd en in de wetgeving van de lidstaten moet worden opgenomen. De voorgestelde regelingen zullen vervolgens de komende jaren worden ingevoerd en tot (administratieve) veranderingen leiden.
Doel van het voorstel
De huidige btw-regelgeving is niet geschreven voor het digitale tijdperk. De wetgeving voor de grensoverschrijdende handel leidt in de praktijk bijvoorbeeld al tot (administratief) complexe situaties. VIDA is bedoeld om de administratieve rompslomp te verminderen en om belastingfraude te bestrijden.
Hoofdlijnen VIDA
Wat houden de voorstellen precies in? Wij benoemen de drie pijlers van VIDA:
- Digitale rapportagevereisten
Het plan is om de btw-rapportageverplichtingen te moderniseren door de invoering van digitale rapportagevereisten. Dit betekent dat bedrijven gestandaardiseerde elektronische gegevens moeten verstrekken aan belastingautoriteiten, waardoor de administratieve rompslomp wordt verminderd. Het gebruik van e-facturering maakt ook onderdeel uit van deze pijler.
Verwachte invoering: juli 2030
- Btw-behandeling van de platformeconomie
Er wordt gestreefd naar een eerlijk speelveld voor bedrijven die actief zijn in de platformeconomie, expliciet in de sectoren accommodatieverhuur en personenvervoer. De regels over de plaats van dienst worden daarvoor verduidelijkt en de platforms krijgen een grotere rol en meer verantwoordelijkheid bij de inning van de btw.
Verwachte invoering: juli 2027
- Eén btw-registratie
Bij grensoverschrijdende transacties is het met regelmaat nodig dat bedrijven zich in meerdere EU-lidstaten registreren voor de btw. Om de verschillende btw-registraties te voorkomen, is in VIDA een systeem van één btw-registratie geïntroduceerd. Feitelijk komt dit neer op een uitbreiding van het éénloketsysteem (OSS), het éénloketsysteem voor invoer (I-OSS) en de verleggingsregeling. Een overbrenging van eigen goederen – die bovendien breder zal worden uitgelegd – kun je dan bijvoorbeeld in de OSS aangeven.
Verwachte invoering: juli 2027
Tot slot
Vooralsnog is VIDA slechts een verzameling voorstellen, maar het is belangrijk om dit goed te blijven volgen. De voorstellen hebben de nodige administratieve gevolgen, waardoor het zaak is om je op tijd voor te bereiden op de veranderingen.
Heb je vragen over VIDA? Neem dan contact op met één van onze btw-adviseurs of met je vaste contactpersoon binnen CROP.