Juridisch en fiscaal verantwoord werken met zzp’ers

22 november 2023
Artikel

Op 6 oktober 2023 is de internetconsultatie gestart voor de “Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden”. Deze nieuwe wet vervangt de oude Wet DBA.

Doel van de nieuwe wet

De nieuwe wet beoogt duidelijkheid te scheppen over wanneer iemand als werknemer moet worden beschouwd en wanneer als zelfstandige kan worden aangemerkt. Het doel is om schijnzelfstandigheid te voorkomen; waarbij zzp’ers als werknemers worden beschouwd. Verder is de wet bedoeld om mensen met beperkte onderhandelingsmacht te helpen bij het verkrijgen van een officieel arbeidscontract.

Tijdlijn en overgangsperiode

De Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden wordt naar verwachting op 1 januari 2025 volledig van kracht. Er zal geen overgangsperiode zijn, wat betekent dat de wet direct op bestaande contracten van toepassing zal zijn. Bovendien is aangekondigd dat de handhaving van de wet uiterlijk op 1 januari 2025 weer volledig op sterkte zal zijn.

Wat betekent dit voor opdrachtgevers

Het blijft belangrijk om de huidige wetgeving, de Wet DBA, te respecteren om te voorkomen dat je een zzp’er ten onrechte beschouwt als een werknemer. Daarom is het zaak om zzp’ers alleen in te huren op basis van een goedgekeurde modelovereenkomst van de Belastingdienst. Deze borgt dat de zzp’er als zelfstandige wordt beschouwd en niet als werknemer.

Kortom, het is van groot belang om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en ervoor te zorgen dat je voldoet aan de geldende wetten en regels om financiële risico’s te voorkomen. Het werken met een betrouwbare bemiddelaar kan hierbij helpen.

Onze werkwijze

CROP Interim & Recruitment Services maakt als gespecialiseerd zzp bemiddelaar gebruik van een modelovereenkomst welke is beoordeeld en goedgekeurd door de Belastingdienst. Deze modelovereenkomst verschaft alle partijen (CROP Interim Services, onze Opdrachtgever en de door ons ingezette ZZP’er) zekerheid over de vraag of er loonheffingen en premies ingehouden dienen te worden: dat is dus niet het geval. Met de toepassing van onze overeenkomst voldoen alle partijen dus volledig aan de Wet DBA.

CROP Interim & Recruitment Services

We zijn gespecialiseerd in de bemiddeling van fiscale- en finance specialisten voor zowel tijdelijke als vaste posities. Onze lange ervaring met bemiddeling en ervaring als in-house specialist, heeft ertoe geleid dat wij in onze markten als centrale ‘hub’ functioneren. We zijn een partij waar klanten en kandidaten samenkomen en vermengen. Klanten kunnen immers kandidaten worden, en kandidaten kunnen klanten worden.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je graag eens van gedachten wilt wisselen of als je ondersteuning kan gebruiken voor je financiële of fiscale afdeling. We staan klaar om samen met jou te werken aan het vinden van de ideale kandidaten voor jouw fiscale en financiële uitdagingen, zodat jouw bedrijf kan floreren.

Wij zijn CROP Interim & Recruitment Services:

Lees hier meer informatie over CROP Interim & recruitment.

Neem contact op

Relevante diensten