Geen goedkeuring meer voor “modelovereenkomsten vrije vervanging”

25 augustus 2023
Artikel

De Hoge Raad oordeelde op 24 maart 2023 in de Deliveroo-uitspraak dat de bezorgers van Deliveroo werkzaam waren op basis van een arbeidsovereenkomst.  In reactie op dit arrest kondigde de Belastingdienst recent aan dat de goedkeuring voor modelovereenkomsten die gebaseerd zijn op “vrije vervanging” per 1 januari 2024 worden ingetrokken.

Overeenkomsten gebaseerd op modelovereenkomsten vrije vervanging niet meer gebruiken

Werk je met ZZP’ers op basis van een overeenkomst die gebaseerd is op de modelovereenkomsten van vrije vervanging? Dan heeft deze aankondiging impact op jou. De intrekking ziet niet alleen op de algemene modelovereenkomst, maar ook op branche- en individuele modelovereenkomsten die zijn gebaseerd op vrije vervanging. Dit betekent dat je deze overeenkomsten met ingang van 1 januari 2024 niet meer kunt gebruiken. Wij kunnen je helpen bij het (her)beoordelen van de arbeidsrelatie en het zoeken naar een alternatief.

Uiterlijk 1 oktober 2023 ontvangen brancheorganisaties en andere geregistreerde aanvragers van wie de individueel goedgekeurde modelovereenkomsten worden ingetrokken een brief van de Belastingdienst. Opdrachtgevers die gebruikmaken van een algemene modelovereenkomst op basis van vrije vervanging zullen voor het einde van het jaar zelf een (her)beoordeling van hun arbeidsrelatie met de ZZP’er moeten uitvoeren.

Handhavingsplan arbeidsrelaties

Daarnaast heeft de Belastingdienst recent het document Handhavingsplan arbeidsrelaties  van de eerste tranche gepubliceerd. Dit is een uitwerking van de uitgangspunten en voornemens van het kabinet uit haar Voortgangsbrief over werken met en als zelfstandige(n) van 16 december 2022. Het handhavingsplan arbeidsrelaties bestaat uit drie tranches:

  • Tranche 2023: ‘Versterken en verbeteren van de handhaving’;
  • Tranche 2024: ‘Op weg naar opheffing van het handhavingsmoratorium’;
  • Tranche 2025: ‘Handhaven zonder handhavingsmoratorium’.

In de eerste tranche worden de handhavingsactiviteiten die in 2023 worden ingezet door de Belastingdienst toegelicht.  Denk hierbij aan boekenonderzoeken waarbij wordt nagegaan of terecht buiten dienstbetrekking wordt gewerkt bij het ontbreken van een goedgekeurde modelovereenkomst (doordat de overeenkomst bijvoorbeeld is ingetrokken). De tweede -en derde tranche worden in 2024 en 2025 ingezet.

Met elke tranche breidt het handhavingsplan zich uit naar een meer integrale benadering van ‘de handhaving op de juiste kwalificatie van arbeidsrelaties’, in lijn met het normaliseren van de handhaving op arbeidsrelaties.

Neem contact op

Heb je hierover vragen of ben je op zoek naar advies? Neem gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee en helpen je graag verder.

Neem contact op

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.