Bezwaar maken tegen de Aof-premie?

1 mei 2025
Artikel

Als werkgever betaal je Aof-premie over het loon van je werknemers. Dit is een premie voor het arbeidsongeschiktheidsfonds. Het UWV financiert hiermee een aantal werknemersverzekeringen. Recent klinken geluiden dat werkgevers al jarenlang te veel Aof-premie betalen.

Omdat het arbeidsongeschiktheidsfonds is gebaseerd op een omslagstelsel, is de hoogte van de premie afhankelijk van de verwachte uitgaven in een jaar. In de praktijk wordt de afgelopen jaren echter jaarlijks een overschot behaald, doordat de premie inkomsten hoger zijn dan de uitgaven.

Terugvorderen teveel betaalde Aof-premie

Er is een initiatief gestart (massaalbezwaar.nl) om in een collectieve actie de mogelijk te veel betaalde Aof-premie terug te vorderen van de Belastingdienst. De initiatiefnemers stellen dat ruim 20% van de betaalde Aof-premie onterecht is. Zowel het UWV als het Ministerie van SZW geven aan dat de Aof-premie niet te hoog is. Het Ministerie van SZW geeft aan dat het arbeidsongeschiktheidsfonds ook gebruikt mag worden om andere gaten in de begroting te vullen. Zo is de premie bijvoorbeeld in 2025 ook omhooggegaan om de geschrapte btw-verhoging op cultuur te dekken.

Het is nog onduidelijk of de premies hoger vastgesteld mogen worden dan de (verwachte) uitgaven vanuit het arbeidsongeschiktheidsfonds. Daarom is de kans op succes in een gerechtelijke procedure op dit moment lastig in te schatten. De kans op succes ligt echter wel een stuk hoger als er tijdig bezwaar gemaakt wordt. Dit betekent dan wel dat maandelijks tegen iedere aangifte loonheffingen bezwaar gemaakt moet worden. Indien de Belastingdienst deze bezwaren (snel) afwijst, moet voor behoud van rechten ook beroep worden aangetekend tegen deze afwijzingen van het bezwaar. Er is pas duidelijkheid over de rechtmatigheid van de hoogte van de Aof-premie als de Hoge Raad hierover heeft geoordeeld. Dit duurt over het algemeen enkele jaren, vanaf bezwaarschrift tot het arrest van de Hoge Raad. Dit maakt dat het veilig stellen van rechten een grote administratieve inspanning vergt (tientallen bezwaarschriften per werkgever en mogelijk ook beroepschriften).

Administratieve lasten

Als werkgever kun je dit zelf samen met je belastingadviseur oppakken. Hou dan wel rekening met mogelijk jarenlange administratieve lasten én bijbehorende kosten om kans te maken op een verlaging van de Aof-premie. Een alternatief hiervoor kan worden gevonden in deelnemen aan een collectieve bezwaarprocedure. CROP is niet betrokken bij een massaal bezwaarprocedure, maar die wordt bijvoorbeeld wel aangeboden door massaalbezwaar.nl. Zij voeren deze procedure tegelijkertijd voor een zeer groot aantal werkgevers.  Daardoor zijn zij in staat dit efficiënter dit doen en de procedure zelf ook tot en met de Hoge Raad te voeren. Daarmee lijkt voor wie in bezwaar wil gaan deelnemen aan een massaal bezwaar een aantrekkelijker optie dan een zelfstandige procedure.

De komende tijd zal deze discussie verder gevoerd worden en zal blijken of de Aof-premie structureel te hoog vastgesteld zijn. Op dit moment is de kans op succes in een gerechtelijke procedure echter nog lastig in te schatten.

Mocht je meer willen weten over bezwaar maken tegen de Aof-premie, neem dan gerust contact met ons op.

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.