Belastingplan 2024: 8% overdrachtsbelasting bij woningen

25 september 2024
Nieuws

Het kabinet heeft voorgesteld om het tarief voor de overdrachtsbelasting op woningen vanaf 1 januari 2026 te verlagen van 10,4% naar 8%. Het 8%-tarief geldt voor alle woningaankopen, behalve voor situaties waarin een bestaande vrijstelling (zoals de startersvrijstelling) of het verlaagde tarief van 2% van toepassing is.

Dit artikel vloeit voort uit de fiscale wijzigingen die zijn aangekondigd in de Miljoenennota 2025.

Wat verandert er?

Na jaren van tariefsverhogingen in de overdrachtsbelasting komt er nu toch weer een verlaging. De verlaging van 10,4% naar 8% geldt specifiek voor de verkrijging van woningen. Met de verlaging van de overdrachtsbelasting wil het kabinet het aanbod aan huurwoningen vergroten. De verwachting bestaat namelijk dat meer investeerders woningen kopen om te verhuren. Ook zou het de bouw van meer (private) huurwoningen stimuleren door de overdrachtsbelasting bij verkoop te verlagen.

Door de verlaging van het tarief naar 8% overdrachtsbelasting wordt er feitelijk een nieuw tarief toegevoegd. Je moet daarom steeds beter opletten welk tarief van toepassing is bij de verkrijging van onroerende zaken. Zonder volledig te willen zijn, zijn er in ieder geval al de volgende mogelijkheden:

  • Het tarief van 10,4% overdrachtsbelasting is van toepassing op niet-woningen, zoals bedrijfspanden;
  • Het tarief van 8% overdrachtsbelasting is van toepassing op woningen, tenzij een van onderstaande opties van toepassing is;
  • Het tarief van 2% overdrachtsbelasting is van toepassing op woningen, waar je zelf in gaat wonen en dus (anders dan tijdelijk) gebruikt als jouw hoofdverblijf;
  • De startersvrijstelling is van toepassing op woningen, waar je zelf in gaat wonen en dus (anders dan tijdelijk) gebruikt als jouw hoofdverblijf. Als aanvullende voorwaarden gelden onder andere dat je jonger dan 35 jaar bent, dat je deze vrijstelling niet eerder hebt gebruikt en dat de totale waarde van de woning niet boven een bepaald drempelbedrag uitkomt (in 2024: 510.000 euro);
  • Eén van de vele andere vrijstellingen is van toepassing.

Wat betekent dit voor jou?

De tariefsverlaging scheelt een hoop geld en dat is natuurlijk positief. Door de verwachte invoering per 1 januari 2026 kan het voordelig zijn om te wachten met het aankopen van een woning (als je er zelf niet in gaat wonen). Houdt bij de beslissing om de aankoop uit te stellen echter ook rekening met andere omstandigheden. De waarde van een woning kan bijvoorbeeld stijgen gedurende 2024 en 2025 en bij afspraken tussen verkoper en koper over een uitgestelde aankoop kan de verkoper ook een tegemoetkoming vragen.

Heb je vragen over de overdrachtsbelasting? Neem dan contact op met één van onze btw-adviseurs of stuur een e-mail naar btw@crop.nl. Wij denken graag met je mee.

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.