Goedkeuring voor zeer kleine ondernemers om zich niet meer voor de vrijstelling van de KOR te hoeven melden

5 juli 2021
Nieuws

De Staatssecretaris van Financiën heeft goedgekeurd dat ondernemers met een jaaromzet van maximaal € 1.800 de vrijstelling voor kleine ondernemers (KOR) mogen toepassen zonder dat zij hiervoor een melding hoeven te doen. Dit voorkomt administratieve lasten. Bij gebruikmaking van de goedkeuring ben je niet gebonden aan de minimale toepassingsduur van drie jaar of aan een wederopzegging, zoals die normaal gesproken gelden voor de KOR.

De goedkeuring is bedoeld voor ondernemers die een geringe jaaromzet hebben en geen btw willen terugvragen. Ben je bijvoorbeeld een startende ondernemer en maak je weinig kosten waarop btw drukt? Of heb je recent een bestaande woning gekocht waarop de vorige eigenaar zonnepanelen heeft laten aanbrengen? Dan biedt deze goedkeuring uitkomst om de administratieve verplichtingen achterwege te laten. Ondernemers die zich al hebben gemeld bij de Belastingdienst, kunnen geen gebruik van de regeling maken.

LET OP!
Zodra je de maximale jaaromzet van € 1.800 overschrijdt, moet je alsnog aan de reguliere btw-verplichtingen moet voldoen. Dat betekent onder meer aanmelding bij de Belastingdienst als btw-ondernemer, een btw-administratie bijhouden en btw-aangiftes indienen. Indien de jaaromzet maximaal € 20.000 blijft, kun je nog steeds de KOR toepassen. Daar moet je echter wel een verzoek voor indienen.

Als je van plan bent om binnen 3 jaar na aankoop van zonnepanelen nogmaals nieuwe zonnepanelen aan te schaffen of voornemens bent een eenmanszaak te starten, dan bestaat met deze goedkeuring de mogelijkheid om de KOR toe te passen en deze binnen 3 jaar te beëindigen.

Wil je meer weten over de toepassing van KOR bij de aankoop van zonnepanelen? Raadpleeg dan onze whitepaper over btw en zonnepanelen. Neem voor andere vragen contact op met onze btw-adviseurs.

 

Bron: Besluit van 10 juni 2021, nr. 2021-12740