Belastingplan 2025: Wijzigingen in renteaftrek vennootschapsbelasting

24 september 2024
Artikel

Op basis van de huidige regels mag je maximaal (i) € 1 miljoen of (ii) 20% van de EBITDA aan rente aftrekken in de vennootschapsbelasting. Deze regel is ingevoerd met als doel het meer gelijk behandelen van eigen en vreemd vermogen en zo voorkomen dat vennootschappen met teveel vreemd vermogen worden gefinancierd. Vastgoedfondsen splitsen vaak hun bezittingen op, om de drempel van € 1 miljoen zo vaak mogelijk te benutten. Dit wordt als onwenselijk beschouwd. Daarom is voorgesteld dat belastingplichtigen van wie bezittingen hoofdzakelijk bestaan uit aan derden verhuurd vastgoed, geen gebruik meer mogen maken van de € 1 miljoen drempel. Voor deze belastingplichtigen zal de maximale renteaftrek altijd worden berekend op basis van een percentage van de EBITDA. Het voorstel is om dit percentage voor alle belastingplichtigen te verhogen van 20% naar 25%.

Dit artikel vloeit voort uit de fiscale wijzigingen die zijn aangekondigd in de Miljoenennota 2025.

De fiscale EBITDA wordt kort gezegd bepaald door het belaste resultaat te vermeerderen met het saldo van rentekosten en -baten en afschrijvingen. Rente is voor deze regeling een breed begrip en betreft alle kosten en opbrengsten samenhangend met geldleningen.

De drempel van € 1 miljoen geldt per belastingplichtige. Dit betekent dat in een groep deze drempel meerdere keren benut kan worden. Dit leidt er toe dat sommige bedrijven activiteiten verdelen tussen verschillende entiteiten, om deze drempel meerdere keren te kunnen benutten. Dit gebeurt met name bij vastgoedfondsen. Aangezien het opsplitsen van een vastgoedportefeuille over meerdere entiteiten veel makkelijker gaat dan het opsplitsen van een actieve onderneming.

Voorbeeld

Hieronder een eenvoudig cijfervoorbeeld van de impact van het opknippen van een vastgoedportefeuille van vijf panden in vijf bv’s:

Vijf panden in één BV Ieder pand in een eigen BV
Huuropbrengst 5.000.000 5.000.000
Afschrijving -/- 1.000.000 -/- 1.000.000
Rente -/- 3.000.000 -/- 3.000.000
Overige kosten -/- 500.000 -/- 500.000
Resultaat voor belasting 500.000 500.000
Niet aftrekbare rente 2.000.000 0
Belast resultaat 2.500.000 500.000
Te betalen belasting 645.000 95.000

Als alle vijf de panden in één bv zitten, dan is eenmaal € 1 miljoen aan rente aftrekbaar, waardoor € 2.000.000 niet aftrekbaar is. Bij het verdelen over vijf bv’s wordt alle rente aftrekbaar. Hierdoor daalt de belastinglast met € 550.000 per jaar.

Renteaftrek van vastgoedlichamen beperken

Dit opsplitsen wordt als onwenselijk gezien, doordat met een kleine inspanning de hele renteaftrekbeperking voorkomen wordt. De wetgever heeft er voor gekozen om niet het opknippen zelf aan te pakken, bijvoorbeeld door te bepalen dat de groep in totaal slechts één keer de drempel van € 1 miljoen mag toepassen, maar om de renteaftrek van vastgoedlichamen te beperken. Door voor vastgoedlichamen de drempel € 1 miljoen te laten vervallen.

Hierdoor houden niet vastgoedlichamen de optie om de activiteiten op te knippen voor optimalisatie van de renteaftrek, maar worden kleinere vastgoedbeleggers, die niks hebben opgeknipt wel geraakt.

Een vastgoedlichaam voor deze regeling is een belastingplichtige waarvan tenminste de helft van het jaar de bezittingen hoofdzakelijk (70% of meer) bestaat uit, direct of indirect, aan derden verhuurde onroerende zaken. Hiervoor worden deelnemingen, vorderingen op verbonden lichamen en personen en bezittingen van vaste inrichtingen genegeerd.

Onduidelijk of inperking is toegestaan op basis van Europese regels

Het is echter nog de vraag of deze inperking van de renteaftrek ook is toegestaan op basis van de Europese regels. Landen mogen antimisbruikbepalingen invoeren maar deze moeten wel passend en geschikt zijn en niet verder gaan dan nodig is. Doordat alle vastgoedlichamen geraakt worden, ook die geen deel uitmaken van een ongeknipte groep, is maar de vraag of hier aan voldaan wordt. Daarnaast komt de regel uit een Europese richtlijn, het is niet geheel duidelijk of die richtlijn een dergelijke aanpassing ten aanzien van een specifieke groep belastingplichtige toestaat.

De kans is groot dat hier over geprocedeerd gaat worden. Voordat hier echter definitief duidelijkheid over gaat komen, zijn we een aantal jaar verder. De kans is groot dat er in de tussentijd definitieve aanslagen worden opgelegd, rekening houdend met deze nieuwe beperking. Om gebruik te kunnen maken van een gunstig arrest van de Hoge Raad, moet wel bezwaar gemaakt worden tegen die aanslagen. Dus dit betekent concreet dat als de aanslag 2025 wordt opgelegd er, overwogen moet worden, of er bezwaar gemaakt moet worden. Dit moet binnen zes weken na het opleggen van de aanslag gebeuren.

Daarnaast is voorgesteld om het percentage van de fiscale EBITDA dat aan rentelasten jaarlijks aftrekbaar is, te verhogen naar 25% voor alle belastingplichtigen. Dit is met name een welkome tegemoetkoming voor grotere ondernemingen die met relatief veel vreemd vermogen zijn gefinancierd en de afgelopen jaren door de stijgende rentepercentage hard getroffen zijn door deze renteaftrekbeperking.

Advies

Het is verstandig om na te gaan of één of meer entiteiten in de groep geraakt worden door de afschaffing van de drempel van € 1 miljoen voor vastgoedlichamen. Als dit zo is, dan kunnen wij meedenken of er oplossingen zijn om dit te voorkomen of de impact te beperken.

Mogelijkheden waar je aan kunt denken zijn:

  • het voegen in een fiscale eenheid, waardoor de fiscale eenheid als geheel geen vastgoedlichaam meer is;
  • het herstructureren van de financiering, waardoor (een gedeelte) van de rente bij een andere belastingplichtige valt en wel aftrekbaar is;
  • het herstructureren van de bezittingen, zodat deze niet meer hoofdzakelijk uit aan derden onroerende zaken bestaat of
  • het naar voren halen van rentelasten om ze nog voor 2025 in aftrek te kunnen brengen.

Indien het voorkomen van de renteaftrekbeperking niet kan, dan kan bezwaar gemaakt worden in de hoop dat geoordeeld wordt dat deze nieuwe beperking in strijd is met Europese regelgeving.

Neem contact op

Word je dus (mogelijk) geraakt door deze nieuwe aftrekbeperking, neem dan tijdig contact op met je adviseur bij CROP.

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.