Belastingplan 2025: Voorkomen dubbele belasting door aanpassing ATAD2

23 september 2024
Artikel

Als je een bedrijf hebt met een vaste inrichting (zoals een kantoor of fabriek) in het buitenland, die in dat land niet als een vaste inrichting wordt erkend, dan kan Nederland de winst hiervan belasten. In de praktijk leidt dit soms tot dubbele belasting, als het andere land de winst ook belast. Bijvoorbeeld bij vastgoed dat wel wordt belast, maar geen vaste inrichting is. Om dit te voorkomen, wordt de Europese Anti-Tax Avoidance Directive 2 (ATAD 2) aangepast. De objectvrijstelling geldt nu ook als de winst van de vaste inrichting in het andere land wordt belast. Dit voorkomt dubbele belasting.

Dit artikel vloeit voort uit de fiscale wijzigingen die zijn aangekondigd in de Miljoenennota 2025.

Voorkomen van misbruik van hybride structuren

ATAD2 (Anti-Tax Avoidance Directive 2) is een Europese richtlijn die belastingontwijking door bedrijven wil tegengaan. In 2020 zijn op basis van ATAD 2 een verzameling maatregelen ingevoerd ter voorkoming van misbruik van hybride structuren. Dit zijn structuren waarbij dezelfde feiten in verschillende landen anders geduid worden. Deze andere duiding kon er toe leiden dat betalingen in land A wel aftrekbaar waren, maar in land B waren vrijgesteld.

Wel of geen vaste inrichting in een ander land

Een van de bestreden hybride structuren was dat er vanuit Nederlandse optiek een vaste inrichting was in een ander land, maar het andere land dezelfde activiteiten niet als vaste inrichting kwalificeerde. In Nederland zijn inkomsten uit een buitenlandse vaste inrichting vrijgesteld. Hierdoor waren de inkomsten uit een in het buitenland niet-erkende vaste inrichting ook vrijgesteld. Doordat het andere land deze vaste inrichting niet erkende, waren ze ook daar niet belast. Waardoor de inkomsten nergens belast waren.

Dubbele belastingheffing weggenomen

Vanaf 2020 geldt dat in Nederland het resultaat uit een vaste inrichting enkel nog is vrijgesteld als het andere land de vaste inrichting ook erkent. Dit leidt in bepaalde situaties echter tot dubbele belastingheffing. Als het andere land namelijk wel belasting heft, maar er om een andere reden dan de aanwezigheid van een vaste inrichting. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij vastgoed. Nu is het zo dat als buitenlands vastgoed vanuit Nederland gezien een vaste inrichting is, maar het andere land enkel heft omdat er sprake is van vastgoed er sprake kan zijn van dubbele belastingheffing.

Deze dubbele belastingheffing wordt met ingang van 1 januari 2025 weggenomen. Door ook inkomsten uit niet-erkende vaste inrichtingen vrij te stellen, mits het andere land wel belasting heft.

Dit is goed nieuws voor partijen die geraakt werden door deze dubbele belastingheffing. Daarnaast is het mogelijk ook een goede stap in de richting van het wegnemen van de overkill die in veel anti-misbuikbepalingen zit, die de laatste jaren zijn ingevoerd. Waarbij structuren zonder misbruik, zijn geconfronteerd met dubbele belastingheffing.

Meer informatie

Als je geraakt wordt door deze dubbele belastingheffing, neem dan contact op met je adviseur bij CROP om te beoordelen of deze door de aanpassing van de regels wordt voorkomen.

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.