Waarom financiële modellen bouwen?
De meeste ondernemers maken gebruik van zogenaamde financiële modellen, gebouwd in Excel en/of andere applicaties. Maar voor welke doeleinden worden deze modellen gebouwd en wat zijn de voordelen hiervan?
Onderstaand komt dit nader aan de orde, waarbij vanuit verschillende perspectieven naar het gebruik van financiële modellen wordt gekeken. Met als gemeenschappelijke deler dat dergelijke modellen een ondersteunende functie hebben in de bedrijfsvoering en besluitvorming binnen een onderneming.
Als voorbeelden (deels overlappend) van het gebruik van financiële modellen zijn onder andere te noemen:
- Budgettering en planning
Voor het opstellen van bijvoorbeeld budgetten/jaarplannen voor ondernemingen of bedrijfsonderdelen/afdelingen, worden veelal financiële modellen gebruikt. Op deze wijze kan gestructureerd gedurende een jaar gemeten worden of de bedrijfsvoering volgens plan verloopt en kan waar nodig worden bijgestuurd.
- Beoordelen van investeringen
Bedrijven hanteren financiële modellen om het verwachte rendement van verschillende investeringsmogelijkheden in kaart te brengen. Zoals bijvoorbeeld bij een vraagstuk over de keuze in welke productielijn en/of machines geïnvesteerd dient te worden. Mede op basis van financiële modellen kan worden bepaald welke investeringen in dit kader gewenst zijn en welke niet. En wanneer een financieringsbehoefte met betrekking tot een gewenste investering aan de orde is.
- Cashflow analyse
Het in de tijd (bijvoorbeeld één tot drie jaar vooruit) modelleren van haar liquiditeitsontwikkeling stelt ondernemingen in staat haar cashpositie c.q. werkkapitaalbehoefte periodiek inzichtelijk te hebben. Hiermee kan tijdig worden ingespeeld op onder andere “pieken” in het werkkapitaal, de hieruit voortvloeiende financieringsbehoefte en de wijze waarop deze kan worden ingevuld.
- Scenario analyse
In het kader van met name risicobeheer en strategische planning, vindt financiële modellering plaats door verschillende toekomst scenario’s door te rekenen (simulatie). Hierbij valt te denken aan “make or buy” beslissingen of het wel/niet open houden van een bepaalde vestiging of fabriek. Op deze wijze kunnen diverse strategische keuzes meer gefundeerd worden onderbouwd.
- Communicatie naar stakeholders
In de communicatie c.q. rapportageverplichtingen richting haar stakeholders (bijvoorbeeld aandeelhouders, bancaire instellingen, toezichthouders etc.) kan een onderneming gebruik maken van financiële modellen om de financiële situatie en de vooruitzichten van de onderneming gestructureerd te duiden.
- Waardebepaling
In het kader van bijvoorbeeld een eventuele verkoop/overdracht van een onderneming of als onderdeel van een ‘waarde creatie plan” binnen een onderneming is doorgaans een waardebepaling gewenst. Hierbij worden meestal financiële modellen (prognoses) gehanteerd als “bouwsteen” van een waardebepaling.
Kortom, financiële modellering biedt bedrijven een gestructureerde aanpak om financiële gegevens te analyseren, te prognosticeren en te hanteren als onderdeel van haar bedrijfsvoering. Financiële modellen bieden derhalve een waardevolle toevoeging in de strategische besluitvorming van ondernemingen.
CROP corporate finance is als financieel deskundige specialist in het opstellen van financiële modellen, zoals prognoses van balans en resultatenrekening, cashflow overzichten, liquiditeitsbegrotingen, investeringsanalyses etc.
Meer weten, neem dan contact op met Gerben Remmerde, via gremmerde@crop.nl