Ontslagvergoeding in internationale situaties

12 april 2022
Nieuws

De staatssecretaris van Financiën heeft onlangs het besluit ontslagvergoedingen in grensoverschrijdende situaties herzien. In dit besluit wordt bepaald in welk land een ontslagvergoeding moet worden belast in internationale situaties. Terugkijken naar de laatste 12 maanden is als hoofdregel losgelaten. Toerekenen op basis van de diensttijd is de nieuwe hoofdregel. De wijziging is per 5 februari ingegaan.

Deze wijziging is ingevoerd omdat Nederland voor de toerekening van de belastingheffing over ontslagvergoedingen in grensoverschrijdende situaties tot voor kort de 12-maandenrichtlijn als hoofdregel gebruikte. Werkte de werknemer in die laatste 12 maanden uitsluitend in Nederland, dan was de hele ontslagvergoeding volgens de Nederlandse belastingdienst in Nederland belast. Inmiddels is gebleken dat verschillende verdragspartijen deze 12-maandenperiode niet als hoofdregel toepassen, maar dat deze verdragspartners kijken naar de totale diensttijd. Dit verschil kon daarom leiden tot dubbele heffing of tot dubbele niet-heffing.

In het aangepaste beleidsbesluit is nu als hoofdregel opgenomen dat voor de allocatie van belastingheffing over ontslagvergoedingen in grensoverschrijdende situaties gekeken moet worden naar van het verloop van de dienstbetrekking waarop de ontslagvergoeding is gebaseerd. In veel gevallen is dit de volledige dienstbetrekking bij de werkgever die de ontslagvergoeding betaalt. Wanneer het niet mogelijk is om het (volledige) arbeidsverleden waarop de ontslagvergoeding is gebaseerd te achterhalen én het is ook niet mogelijk om in redelijkheid een juiste toerekening op een andere manier te benaderen, dan pas wordt teruggevallen op de  laatste twaalf maanden van de dienstbetrekking bij de betreffende werkgever.

Tenslotte wordt nog opgemerkt dat het voor de toerekening van de ontslagvergoeding niet van belang is of deze al dan niet ten laste is gekomen van een werkgever in de werkstaat.

Heb je vragen over de belastingheffing over ontslagvergoedingen in grensoverschrijdende situaties, neem dan contact op met je contactpersoon bij CROP of een van de leden van ETAS.