Invoering 2G beleid: de gevolgen voor werkgevers
Wat zijn de gevolgen van de eventuele invoering van het 2G beleid voor werkgevers?
Aanstaande maandag ontvangt de Tweede Kamer een wetsvoorstel over de invoering van het 2G beleid, waarin mogelijk een QR-check op de werkvloer wordt opgenomen. Als dit beleid wordt ingevoerd, kunnen werkgevers een niet gevaccineerde werknemer weigeren van de werkvloer. Welke gevolgen heeft dit voor de werkgever?
Wel of niet doorbetalen?
Een werkgever heeft de plicht om na te gaan of de niet-gevaccineerde werknemer de werkzaamheden op een andere manier kan uitvoeren, bijvoorbeeld door thuis te werken of op veilige afstand van zijn collega’s. Als dat niet kan, zal de werkgever waarschijnlijk toch het loon door moeten betalen als de werknemer niet gevaccineerd is vanwege medische of religieuze redenen. In andere gevallen kan het loon mogelijk worden stopgezet. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de omstandigheden en er zal altijd eerst een schriftelijke waarschuwing moeten worden verzonden.
Als de werknemer langere tijd zijn werkzaamheden niet kan uitvoeren en er geen passende arbeid voorhanden is, dan is er in het uiterste geval wellicht zelfs een grondslag om tot ontslag van de niet gevaccineerde werknemer over te gaan.
Wat zijn de mogelijkheden?
Het 2G beleid is nog niet ingevoerd, de precieze inhoud van de wettekst is ook nog niet bekend. Het blijft dus nog even onzeker. Duidelijk is in ieder geval dat de invoering van een QR-check op de werkvloer tot discussies zal gaan leiden. Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Mocht je in een dergelijke situatie terecht komen, neem dan contact met ons op. We zullen samen bekijken welke mogelijkheden er zijn.