Voorgestelde wijzigingen vennootschapsbelasting

19 oktober 2021
Nieuws

Naar aanleiding van de ingediende moties door enkele Tweede Kamerleden zijn er wijzigingen voorgesteld op de wetsvoorstellen Belastingplan 2022. Hieronder is uiteengezet wat deze voorgestelde wijzigingen zijn voor de vennootschapsbelasting.

Verhoging vennootschapsbelastingtarief

Eerder was aangekondigd dat vanaf 1 januari 2022 een vennootschapsbelastingtarief van 15% geldt voor winsten tot en met € 395.000 en een tarief van 25% over het meerdere. In de Tweede Nota van Wijziging van het Belastingplan 2022 is voorgesteld om het hoge tarief in de vennootschapsbelasting te verhogen naar 25,8% per 1 januari 2022.

Earningsstrippingmaatregel wordt aangescherpt

De earningsstrippingmaatregel is een generieke renteaftrekbeperking in de vennootschapsbelasting. Op grond van de huidige wetgeving is het saldo aan renten niet aftrekbaar van de winst indien dit hoger is dan 30% van de fiscale EBITDA. Om tegemoet te komen aan het MKB is een drempel ingevoerd van € 1 miljoen, hierdoor wordt de renteaftrek tot € 1 miljoen niet geraakt. In de voorgestelde wijzigingen wordt het aftrekpercentage verlaagd naar 20% voor boekjaren die aanvangen op of na 1 januari 2022. Per saldo zal hierdoor minder rente in aftrek kunnen worden gebracht bij het bepalen van de winst. In het geval de renteaftrek (verder) beperkt wordt door het verlagen van het percentage kan er gekeken worden of het opknippen van de fiscale eenheid ertoe leidt dat er per saldo meer rente in aftrek gebracht kan worden, doordat op deze wijze meerdere keren de drempel van € 1 miljoen wordt benut.

Antifragmentatie

Het risico van opknippen van fiscale eenheden is bij de invoering van de earningsstrippingmaatregel al door de Belastingdienst onderkend. Het kabinet zal de komende periode onderzoek doen of het nodig en wenselijk is om regels op te stellen deze vorm van fragmentatie tegen te gaan. Fragmentatie kan op twee manieren onaantrekkelijk worden gemaakt:

  • door de drempel van € 1 miljoen te verlagen; of
  • doormiddel van een antimisbruikmaatregel in de earningsstrippingmaatregel in te voeren, waarbij het hele Nederlandse deel van de groep slechts eenmaal de drempel van € 1 miljoen mag benutten.

Door een lagere drempel wordt het te behalen voordeel kleiner waardoor het minder voordelig wordt om te fragmenteren, maar wordt ook een groter deel van het MKB geraakt door deze bepaling. Daarentegen zal de invoering van een antimisbruikmaatregel zorgen voor complexere belastingwetgeving, hetgeen ook niet gewenst is. Wij zullen dit onderzoek nauwlettend volgen en informeren omtrent de gekozen maatregelen.

Heb je vragen over voorgestelde wijzigingen of wil je de renteaftrek (verder) optimaliseren, neem dan contact met ons op.