Uitstel van betaling per 1 oktober beëindigd

13 oktober 2021
Nieuws

Voldoe nieuwe verplichtingen op tijd

Het (verlengd) uitstel van betaling is per 1 oktober 2021 beëindigd. Dat betekent dat nieuwe verplichtingen vanaf 1 oktober 2021 weer tijdig moeten worden voldaan. Belangrijk is dat de Belastingdienst hiervoor kijkt naar de vervaltermijn van de verplichtingen en niet naar de dagtekening hiervan. Dat betekent dat een aanslag die bijvoorbeeld op 23 september 2021 is binnengekomen, een vervaltermijn heeft na 1 oktober 2021 en dus niet meeloopt in de uitstelregeling.

Afbetalen opgebouwde belastingschulden

Voor de schuld die is opgebouwd tijdens het verleende uitstel, biedt de Belastingdienst een terugbetalingsregeling aan. De schuld moet vanaf 1 oktober 2022 in 60 maandelijkse termijnen worden terugbetaald. Je ontvangt hierover bericht van de Belastingdienst. Wanneer sprake is van bijzondere omstandigheden, kan je met de Belastingdienst afspraken maken over een afwijkende aflossing. In alle gevallen moet de schuld uiterlijk 31 oktober 2027 volledig zijn afgelost. De Belastingdienst heeft aangekondigd streng te zullen toezien op tijdige aflossingen. Mocht je door omstandigheden tijdelijk niet kunnen betalen, informeer de Belastingdienst hier dan actief over vóór het verstrijken van de termijn.

Ook de invorderingsrente die tijdens het uitstel van betaling tijdelijk is verlaagd naar 0,01% wordt per 1 januari 2022 stapsgewijs verhoogd naar de voor de coronacrisis geldende 4% per 1 januari 2024.

Aanvullend uitstel (met terugwerkende kracht)

Tegelijk met het beëindigen van het regulier uitstel van betaling, is een nieuwe aanvullende uitstelregeling in het leven geroepen voor ondernemers die per 1 oktober 2021 nog niet aan de nieuwe verplichtingen kunnen voldoen. Deze kan tot 31 januari 2022 met terugwerkende kracht worden aangevraagd tot 1 oktober 2021. Deze regeling kan dus later worden aangevraagd mocht dat nodig zijn.

Aan deze nieuwe regeling zijn extra voorwaarden verbonden zoals het aannemelijk maken dat de aanhoudende betalingsproblemen hoofdzakelijk zijn veroorzaakt door de coronacrisis. In veel gevallen zal een (nieuwe) derdenverklaring nodig zijn. Wordt aanvullend uitstel toegekend, dan moeten de bedragen die onder deze nieuwe regeling vallen, ook per 31 oktober 2027 zijn afgelost.

Wordt niet aan deze voorwaarden voldaan, dan kan voor nieuwe betalingsverplichtingen ook via de reguliere weg uitstel van betaling worden aangevraagd zoals dat kon voor het uitbreken van de Coronacrisis (kort telefonisch uitstel).

Neem bij vragen contact op met jouw CROP contactpersoon of benader ons via de CROP Coronadesk (coronadesk@crop.nl).

Relevante diensten