Vanaf 2023 geen vrijstellingsmethode meer voor bestuurders- en commissarisbeloningen

12 oktober 2022
Nieuws

Per 1 januari 2023 vervalt de goedkeuring uit 2008 om internationale dubbele belasting over bestuurders- en commissarisbeloningen te voorkomen met de vrijstellingsmethode in plaats van de verrekeningsmethode.

De afschaffing van de goedkeuring kan leiden tot een hogere belastingdruk bij in Nederland wonende directeuren, bestuurders en commissarissen, die een bestuurders- of commissarisbeloning ontvangen uit het buitenland.

Vrijstellingsmethode versus verrekeningsmethode

Het voordeel van de vrijstellingsmethode is dat de Nederlandse inkomstenbelasting, die in eerste instantie wordt berekend over het wereldinkomen, (kort gezegd) wordt verminderd met een bedrag gelijk aan het gemiddelde Nederlandse inkomstenbelasting tarief over het vrij te stellen inkomen. Dit kan dus hoger zijn dan de daadwerkelijke belasting die in het buitenland wordt betaald.

Bij de verrekeningsmethode, die dus vanaf 1 januari 2023 in het merendeel van de gevallen toegepast zal moeten worden, wordt net als bij de vrijstellingsmethode in eerste instantie de Nederlandse belasting over het wereldinkomen berekend (dus inclusief de bestuurdersbeloning), maar wordt vervolgens de daadwerkelijk in het buitenland betaalde inkomstenbelasting in aftrek gebracht op de Nederlandse inkomstenbelasting. Is de belasting in het buitenland lager dan de Nederlandse belasting, dan heft Nederland dus bij.

Wanneer zorgt vervallen van de goedkeuring voor een verhoogde belastingdruk?

Of het vervallen van de goedkeuring ook zorgt voor een verhoogde belastingdruk in jouw situatie hangt af van het belastingverdrag dat van toepassing is en de belasting die je in het buitenland betaalt over de bestuurders- of commissarisbeloning.

Wil je weten of het vervallen van de goedkeuring ook gevolgen heeft in jouw specifieke situatie, neem dan gerust contact op met Lucia Veenstra, Senior tax manager, of Suzanne van Hattum-Coppens, Director tax.