Een laadpaal voor klanten plaatsen? Welke kosten zijn aftrekbaar?

11 juli 2019
Nieuws

Ben je van plan om een laadpaal te plaatsen, zodat klanten en relaties kunnen bijtanken? En wil je dat de klant of relatie betaalt voor de stroom die hij afneemt? Dan moet je wel een laadpaalsysteem hebben dat alle tankbeurten goed bijhoudt. En welke kosten kun je nu precies aftrekken van de belasting?

Zelf laten plaatsen

Voor het plaatsen van een laadpaal heb je een elektro-installatiebedrijf nodig. Soms ben je nog extra kosten kwijt voor het aanpassen van de meterkast en het leggen van de voedingskabel naar de laadpaal toe.

Alles uitbesteden

Het is ook mogelijk om  alles aan een exploitant uit te besteden. Dan koop of lease je de laadpalen en de exploitant doet de rest. De exploitant plaatst de palen en rekent af met de klant. Deze tankt dan met een pas van een willekeurige provider.

De fiscale kant van het verhaal

De aanschaf- en plaatsingskosten of de periodieke leasekosten van een laadpaal zijn bij de bv aftrekbaar. De btw op de aanschaf en installatie of op de leasekosten zijn als voorbelasting aftrekbaar. Over de geleverde stroom is de klant of relatie 21% btw verschuldigd.

Overige fiscale voordelen

Naast de btw-aftrek kun je gebruik maken van een aantal andere fiscale voordelen. Bij de aanschaf van laadpalen zijn er drie soorten fiscale voordelen:

  • MIA, de milieu-investeringsaftrek: kan oplopen tot wel 36% van het investeringsbedrag.
  • Vamil: bij de Vamil kun je 75% van de investeringskosten willekeurig afschrijven. De minimale investeringskosten voor de laadpaal moeten € 2.500 zijn. Daaronder vallen: het oplaadsysteem met al dan niet een ontlaadsysteem, een meet- en regelsysteem, een lockerkast met een stroomafnamepunt per locker en een stekkerherkenningssysteem.
  • KIA: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kan zorgen voor een extra fiscale winstaftrek van 28%. De minimale investering is € 450.  Dat is voor een laadpunt dus geen probleem.

LET OP!
MIA en Vamil moet je van tevoren hebben aangevraagd ( www.mijn.rvo.nl/inloggen-en-machtigen).

Tip: Voor de aanschaf van een laadpaal kun je MIA, Vamil en KIA claimen. Wellicht geeft de gemeente ook subsidie. En uiteraard zijn de kosten aftrekbaar.