Individueel keuze budget in de salarisadministratie

14 december 2021
Nieuws

Doordat er voor werknemers steeds vaker diverse budgetten worden vrijgemaakt welke zij kunnen besteden naar eigen inzicht, komen er vanaf 1 januari 2022 twee nieuwe rubrieken bij in de aangifte loonheffingen:

  • Opbouw arbeidsvoorwaardenbedrag
  • Opname arbeidsvoorwaardenbedrag

De term ‘arbeidsvoorwaardenbedrag’ betekent een loonbestanddeel, voor zover dat in geld is uitgedrukt, dat de werknemer op grond van zijn arbeidsovereenkomst heeft toegekend gekregen. Dit loonbestanddeel zal in de toekomst tot belast loon kunnen leiden. Enkele voorbeelden zijn een eindejaarsuitkering, 13e/14e maand en een individueel keuzebudget.

De twee rubrieken die worden toegevoegd zijn nodig voor het UWV. Het UWV zal dit gebruiken voor de vaststelling van het dagloon, het maatmaninkomen en de inkomstenverrekening. Tot en met 2021 gebruikte het UVW hiervoor de rubrieken ‘Extra periode salaris’. Doordat er steeds meer diverse vormen zijn ontstaan van door de werknemer te besteden budgetten is dit aangepast.

De diverse keuzebudgetten leiden doorgaans tot een periodieke, regelmatige opbouw van een bedrag aan toekomstig loon. De werknemer kan het opgebouwde bedrag, op zijn verzoek, op enig moment laten uitbetalen of voor een ander doel gebruiken. Een voorwaarde kan ook zijn dat de werkgever op enig moment het tegoed uitbetaald. Een keuzebudget valt onder het arbeidsvoorwaardenbedrag als het is opgenomen in de (collectieve) arbeidsvoorwaarden van de werknemer en als het kan leiden tot belast loon.

Onze adviseurs kunnen je meer vertellen over deze wijzigingen en op welke manier dit verder in de administratie verwerkt kan worden. We helpen je graag verder. Bij vragen kun je contact opnemen via loonheffingen@crop.nl.